CGO: Inicijativa koalicije ZBCG opasan pokušaj da se uguši sloboda govora

Centar za građansko obrazovanje ocjenjuje da danas zvanično lansirana inicijativa koalicije ZBCG da ograniči djelovanje građanski i kritički nastrojenih NVO u Crnoj Gori, predstavlja opasan pokušaj da se uguši sloboda govora i udruživanja, a što su osnovni stubovi svakog demokratskog društva.

Inicijativa ZBCG, kako navode u CGO, podsjeća na mračne prakse iz Rusije i Ukrajine, koje su očito liderima ove političke strukture bliže od Evropske unije, što se sada jasno otkriva i pored mimikrije kojoj su u posljednjem periodu pribjegli.

„Zakon o ‘agentima stranog uticaja’ nije ništa drugo nego institucionalizovana represija prema NVO koje igraju ključnu ulogu u očuvanju demokratije. Umjesto da zajedno sa različitim akterima podstiče pluralizam i jača demokratiju, vlast očajnički stremi potiranju svakog oblika mišljenja koje se ne uklapa u njen svjetonazor. Crna Gora ne smije postati država straha i represije i vjerujemo da ima dovoljno potencijala za unutrašnji otpor ovim naopakim naumima, ali da će doći i podrška partnera koji žele dobro ovoj državi poštujući njen suverenitet i teritorijalni integritet“, navode u saopštenju.

Očekuju da se o ovom pitanju jasno odrede svi članovi Vlade Crne Gore, a posebno premijer Milojko Spajić, da bi se i kroz to vidjelo ko kakvu politiku ima, odnosno i ima li je uopšte ili samo slijede interese zemalja od čijih praksi treba da bježimo ma koliko ih promovisali liderima ZBCG.

Foto: CGO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA