„CG u kontinuitetu sprovodi reforme u oblasti deblokade pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, ministarka kulture i medija Tamara Vujović i šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović sastali su se sa njemačkim poslanikom Peterom Bejerom i predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer u Crnoj Gori Zoranom Dabetićem i Sanijom Šljivančanin, saopšteno je iz Vlade.

Bečić je istakao da Crna Gora u kontinuitetu sprovodi ozbiljne reforme u svim oblastima, posebno ukazujući na rezultate ostvarene u oblasti deblokade pravosuđa, ubrzanja evropskog puta i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

,,Gotovo svakodnevne uspješno sprovedene akcije na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije ključni su koraci na polju ozdravljenja crnogorskih institucija, izgradnje sistema koji počiva na vladavini prava i dinamiziranja evropskog puta Crne Gore. Jučerašnja tematska sjednica Vlade koja je protekla u duhu konstruktivne rasprave, velikog stepena saglasja i ostavljanja prostora za dodatna unaprjedjenja i traganja za najboljim rješenjima, najbolji je primjer odgovornog pristupa i prioriteta Crne Gore, posebno imajući u vidu činjenicu da je upravo ova, 31. sjednica Vlade, rezultirala utvrđivanjem seta predloga zakona neophodnih za dobijanje IBAR-a koji su se čekali dugi niz godina, uz ostavljanje mogućnosti za dodatno amandmansko unaprjeđenje predloga zakona u daljoj proceduri, saglasno korisnim sugestijama i primjedbama koje su iznijete. Takođe, MUP je vrlo uspješno i efikasno završio svoj dio obaveza u poglavlju 24 vezano za dobijanje ispunjenosti privremenih mjerila odnosno IBAR-a”, istakao je Bečić, dodajući da se potvrđuje da je sve moguće ostvariti i u kratkim rokovima kada postoje volja, riješenost i timski rad.

,,Nastavljamo istim tempom, jer ovu istorijsku priliku ne smijemo i ne želimo propustiti. Ulažemo maksimalne napore kako bismo ostvarili viziju Crne Gore jakih institucija i evropske budućnosti, koja će biti prepoznata kao dostojan i reprezentativan partner, ne samo u cijelom regionu, već i na evropskom tlu, što bi, čvrstog sam uvjerenja, rezultiralo jednim lijepim istorijskim trenutkom, a to je da Crna Gora 2028. postane 28. članica EU”, zaključio je Bečić.

Bejer je saopštio da je veliko zadovoljstvo vidjeti i svjedočiti entuzijazmu sa kojim Crna Gora pristupa obavezama na svom evropskom putu.

,,Za jednu državu koja uživa preko 80% podrške svojih građanki i građana da postane prva sljedeća članica EU, uvjerenja sam da je 2028. godina vaša godina”, istakao je poslanik Bundestaga, izražavajući nadu da će Crna Gora dobiti pozitivan IBAR, naročito jer je dokazala da spremnost, volja, želja i entuzijazam ne nedostaju i da su crnogorske institucije spremne da odgovore svakom izazovu koji će učiniti da Crna Gora bude zemlja evropskog načina i stila života, evropskih granica i zemlja koju ćemo ostaviti našim nasljednicima na ponos.

Foto: Demokrate

NIKŠIĆ PROGNOZA