„Dodatan podstrek Crnoj Gori, očekujemo više reformi“

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je danas u Briselu da Samit Evropska unija – Zapadni Balkan potvrđuje čvrstu posvećenost Unije da vidi države regiona kao članice, ali da se od država te regije očekuje da ubrzaju proces reformi. Kazao je i da je Samit prilika da se zemljama kandidatima, uključujući Crnu Goru, uputi dodatan politički podstrek kako bi implementirale potrebne reforme.

„Nadam se da će ubrzo biti mogući dodatni koraci Crne Gore i ostalih zemalja“, poručio je Mišel.

Dodao je da od država regiona Zapadni Balkan očekuje više reformi, posebno u poljima vladavine prava i nezavisnosti sudstva.

„I naša strana će uraditi svoj dio posla, zato smo i započeli stratešku debatu na nivou lidera kako bi identifikovali šta treba da učinimo“, izjavio je Mišel uoči samita.

On je dodao da želi da vidi više investicija i ekonomskog razvoja kako bi se na terenu što prije vidjeli pozitivni efekti integracija.

„Za EU je najbitnije da ostanemo ujedinjeni. Proces proširenja ostaje zasnovan na zaslugama, što ćemo još jednom objasniti i našim partnerima iz Zapadnog Balkana. Znate moj lični stav da moramo biti spremni do 2030. godine i da obje strane moraju da ulaže napore“, rekao je Mišel.

Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, u čijem fokusu je dalje približavanje dvije strane, ali i pojedina sporna pitanja, održava se danas u Briselu.

Foto: Screenshot/https://newsroom.consilium.europa.eu

NIKŠIĆ PROGNOZA