CeMI-jevi posmatrači biće raspoređeni na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgledaće izborni proces tokom parlamentarnih izbora, pratiti nepravilnosti i zloupotrebu državnih resursa, kao i rad nadležnih institucija i obezbijediće praćenje izbornog dana na dan izbora sa uključenjima, kao i projekciju izbornih rezultata.

To je saopšteno na pres konferenciji CeMI-ja povodom najave misije nadgledanja parlamentarnih izbora 2023, koja se realizuje u okviru projekta koji je podržala Britanska ambasada Podgorica.

Šefica misije Ana Nenezić kazala je da je cilj projekta Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora 2023, doprinos očuvanju izbornog integriteta u Crnoj Gori.

„Imajući u vidu da ovog puta govorimo o prijevremenim parlamentarnim izborima i da je predato 17 listi, očekujemo da ovaj izborni proces bude značajno kompleksniji nego što je to bio slučaj sa predsjedničkim izborima. To je bio razlog zašto je CeMI odlučio da akrediuje preko hiljadu posmatrača, koji će biti raspoređeni na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori“, rekla je Nenezić u PR Centru.

Prema njenim riječima, misiju će činiti tim eksperata i analitičara.

„Pratićemo rad Državne izborne komisije (DIK), opštinskih izbornih komisija, Ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom izbornog dana, imaćemo redovne pres konferencija na kojima ćemo saopštavati izlaznost, uporedne podatke u odnosu na ranije godine, eventualne nepravilnosti“, navela je Nenezić.

Kazala je da će se u CeMI-ju potrudićemo da u što bržem periodu izađu sa projekcijama izbornih rezultata, pojašnjavajući da će ovaj put CeMI koristiti metodologiju paralelnost prebrojavanja biračkih mjesta.

„Navikli ste od nas da budemo brzi. Prošli put smo izašli u prvih 20 minuta po zatvaranju biračkih mjesta. Ovog puta zbog kompleksnosti procesa to će biti malo kasnije. Bićemo prisutni tokom cijelog izbornog dana i od nas možete očekivati prve preliminarne projekcije izbornih rezultata“, rekla je Nenezić.

Ukazala je da je CeMI-ju bilo vrlo važno da bude prisutan na sjednicama DIK-a i da u ovom periodu izvrši uvid u ono što su prijave lista i kolacija, kako bi vidjeli da li ispunjavaju uslove u smislu dokumentacije, ali i da bi mogli provjeriti predate potpise.

„Nažalost, i ovog puta Agencija za zaštitu ličnih podataka je donijela odluku koju ne razumijemo niti vidimo njihov prostor za miješanje u izborni proces da posmatračkim misijama ne dozvole da imamo uvid u potpise izbornih lista“, navela je Nenezić.

Podsjetila je na raniju praksu vezanu za prethodne parlamentarne izbore da je bilo problema sa načinom prikupljanja samih potpisa.

„Birački spiskovi raspoloživi su samo političkim partijama. I ranijih godina podnijet je veliki broj krivičnih prijava zbog zloupotrebe potpisa podrške. Nadam se da ovaj put nećemo imati tu praksu. Međutim, prethodna iskustva nas uče da nešto tako možemo očekivati“, rekla je Nenezić.

Ukazala je i na problem što građani mogu da provjere da li su njihovi potpisi podrške zlopotrebljeni tek nakon potvrđivanja izbornih listi.

„Raduje nas da će ovog puta DIK biti transparetniji i da će prenositi svoje sjednice“, dodala je Nenezić.

Kazala je da se putem CeMI-jeve aplikacije Fer izbori, koja je dostupna u Play store prodavnici i na sajtu ferizbori.me mogu prijaviti sve napravilnosti, zlopotreba državnih resursa, strani uticaji, kao i sve ono što građani procijene da može uticati na sam izborni proces.

Nenezić je kazala da je većinu prethodnih izbornih procesa karakterisala zloupotreba državnih resursa, fukcionerska kampanjom i da je to značajno uticalo na prednost onih koji su vršili vlast.

„CeMI će se ovog puta fokusirati na tu mogućnost, imajući u vidu da se zloupotreba državnih resursa ne razlikuje u odnosu na to ko vrši vlast. Po onome što do sada vidimo mislimo da će to ići u sličnom pravcu. Međutim, nadamo se da je nova većina koja vrši vlast dostigla dovoljan stepen demokratskog razvoja da ono što smo nekad zajednički kritikovali ovog puta neće biti problem tokom ovih parlamentarnih izbora“, zaključila je Nenezić.

Na pres konferenciji su predstavljeni i članovi misije: pravni analitičar Ognjen Mitrović, analitičar finansiranja političke kampanje Miloš Vukanović i analitičar izborne administracije i DIK posmatrač Vladimir Simonović.

izvor:CDM

foto:PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA