CDT: Nastaviti sa povećanjem transparentnosti izborne administracije

Za razliku od 2016, 2018. i 2020. godine, u prethodna dva izborna ciklusa DIK je napravila korak naprijed i povećala transparentnost svog rada. Većina relevantnih informacija je bila dostupna svim zainteresovanim stranama, a sjednice komisije su bile otvorene za medije i zainteresovanu javnost. Ipak, naše je mišljenje da je ovo rezultat inicijative nestranačkih članova/ica komisije, te da ga partijska većina može promijeniti onda kada joj to bude odgovaralo, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Zato se, kako su istakli, u novom ZIOP moraju postaviti visoki standardi transparentnosti i otvorenost DIK, OIK i BO. Drugi dio pravila transparentnosti treba precizirati podzakonskim aktima. U sprovođenju ovih odredbi potrebno je predvidjeti sistem nadzora i adekvatnih sankcija.

“Potrebno je, takođe, omogućiti direktan prenos toka sjednica DIK, a što je najavljeno da će se desiti u najskorijem roku”, kazali su iz CDT-a.

DIK mora, ocjenjuju, drastično promijeniti pristup korišćenju tehnologija, ali i konačno se početi baviti izbornom statistikom i predstavljanjem podataka. Ovo se odnosi na sve segmente izbornog procesa a početak ove promjene bila bi priprema nove, tehnički, sadržinski i vizuelno značajno kvalitetnije internet stranice.

“Potrebno je razvijati modele saradnje i komunikacije sa svim zainteresovanim stranama u izbornom procesu – partijama, medijima, NVO-ima, akademskom i međunarodnom zajednicom”, zaključuju iz CDT-a.

NIKŠIĆ PROGNOZA