CDT: Mjesne zajednice birati na izborima

Umjesto da budu ključni instrument za učešće u donošenju odluka i pokretač samoorganizovanja građana/ki, mjesne zajednice odavno su partijski punktovi čiji je zadatak upravo suprotan – mjesto gušenja građanskih inicijativa i sredstvo za zaokruživanje apsolutne partijske kontrole na svim nivoima, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). 

Kako su kazali, sadašnja dva modela izbora savjeta mjesnih zajednica ne predstavljaju ništa drugo do fingiranje demokratije u cilju daljeg razvoja partijskih monopola, i gušenje građanskih inicijativa i samoorganizovanja.

„Zbor građana/ki kao način izbora, koji se oglašava na oglasnoj tabli mjesne zajednice, gdje izborni proces traje sedam dana, ni na jedan način ne omogućava stvarnu participaciju građana/ki. Primjeri iz prakse pokazuju da ovim zborovima često prisustvuje mali broj građana/ki u odnosu na ukupno stanovništvo, bilo je sumnji da li uopšte svi imaju prebivalište u toj mjesnoj zajednici, i često se čitava aktivnost svodila na sposobnost partija da organizuju veći broj svojih pristalica. Budući da je pitanje prebivališta i boravišta odavno otvoreno kao problem izbornog procesa, jasno je da ovaj način izbora predstavlja fingirani proces. Drugi model – sistem imenovanja organa mjesnih zajednica na osnovu Odluke o mjesnim zajednicama koji postoji u Glavnom gradu, potire i ove fingirane izbore. Stvoren je sistem da Glavni grad i političke partije kontrolišu većinu u Savjetu, kao izvršnom organu mjesne zajednice, pa nije ostavljen nikakav prostor za samoorganizovanje građana/ki“, naveli su iz CDT-a.

Korišćenje ova dva modela, doveo je do toga da su izostale ozbiljnije građanske inicijative, izostala je stvarna participacija građana/ki, a mjesne zajednice, kako navode, ne služe svojoj izvornoj svrsi. 

Organi mjesnih zajednica moraju se, smatraju iz CDT-a, birati na demokratskim izborima, neposredno i tajno, u skladu sa međunarodnim standardima, odnosno Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

„Ova se promjena mora uvrstiti u novi tekst ZIOP, a onda pripremiti i adekvatno usklađivanje Zakona o lokalnoj samoupravi novom izbornom modelu. Ovaj način izbora mjesnih zajednica donio bi brojne benefite, a ne bi značajno uticao na troškove izbornog postupka jer bi se izbori za mjesne zajednice odvijali zajedno za lokalnim izborima“, zaključili su iz te nvo.

Podsjetimo, Centar za demokratsku tranziciju pripremio je 35 preporuka za predstojeću izbornu reformu. 

NIKŠIĆ PROGNOZA