Čarapić: Sistematizaciju mijenjaju tik pred odluku o zaposlenju

Član Predsjedništva Pokreta „Evropa sad“ i poslanik u Skupštini Crne Gore, Vasilije Čarapić, kazao je da je mijenjanje Pravilnika o sistematizaciji u Ministarstvu prosvjete, tik pred donošenje odluke o nečijem zaposlenju na osnovu konkursa, sramno za resornog ministra i Vladu koja je to omogućila. Čarapić je danas saopštio da je generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete, Aleksandra Kuč, po ovlašćenju ministra prosvjete, 20. jula donijela skandalozno spornu odluku u vezi konkursa u Direkciji za evropske integracije i EU fondove i u Direkciji za međunarodnu saradnju.

„Donijela je odluku o tome da se ne vrši izbor kandidata koji je isplivao kao pobjednik javnih konkursa za radna mjesta – SS III u Direkciji za evropske integracije i EU fondove i SS III u Direkciji za međunarodnu saradnju, uprkos činjenici da su konkursi tog dana okončani i da je lista za izbor kandidata utvrđena“, navodi Čarapić.

Ističe da se u pomenutoj odluci navodi da je procedura u cjelosti sprovedena i da je 20. jula obavljen intervju sa pobjedničkim kandidatom, ali se takođe navodi da je nakon tog intervjua, a istog dana Ministarstvo donijelo Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koje je dostavljeno Vladi na saglasnost.

Dodaje da će po izmjenama Pravilnika, koji u momentu donošenja Odluke nije ni stupio na snagu, vršiti novi raspored službenika i namještenika, pa kandidat koji je tog dana bio na intervjuu nije u mogućnosti da dobije posao.

„Gore opisano je jako loše i prosto je nevjerovatno na šta su ljudi koji u sistemu obnašaju odgovorne funkcije spremni da urade. Vjerujem da se prvi put dešava da se Pravilnik o sistematizaciji mijenja tik pred donošenje odluke o nečijem zaposlenju na osnovu konkursa (koji traje od januara), što je sramno za resornog ministra i Vladu koja je ovo omogućila. Naročito je sramno da ovo radi Vlada koja je već godinu dana bez legitimiteta, i to u periodu nakon izbora kojom je ista smijenjena još jednom od strane građana, a da ne pričamo o tome kako jedna takva Vlada stvarno nema ni potrebe ni legitimiteta da mijenja Pravilnik o sistematizaciji bilo kojih radnih mjesta u bilo kojem resoru“, ističe Čarapić.

Zaključuje da se nada da na „grubi prelazak ove crvene linije“ neće izostati sistemska reakcija nadležnih pravosudnih organa.

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA