Čarapić podržao predlog Italije: Prvo zajednica srpskih opština pa prijem Kosova u Savjet Evrope

Poslanik Pokreta Evropa sad i stalni član delegacije Crne Gore u Savjetu Evrope, Vasilije Čarapić, podržao je, uoči glasanja u Savjetu Evrope, amandman Italije koji podrazumijeva prvo ispunjenje uslova oko zajednice srpskih opština, pa tek nakon toga prijem Kosova u Savjet Evrope.

Amandmanom delegacije Italije prijem Kosova u Savjet Evrope odlaže se do formiranja Zajednice srpskih opština, što je obaveza Vlade Kosova koja proizilazi na osnovu sporazuma iz Brisela i Ohrida, koji su usaglašeni između Kosova i Srbije, uz podršku EU.

Čarapić istovremeno nije za amandman delegacije Srbije na Mišljenje o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjet Evrope, kojima se predlaže Savjetu Evrope da Kosovo ne bude primljeno u članstvo ove organizacije.

„Crna Gora je priznala Kosovo kao državu i to se neće promijeniti, ali kao što i Crna Gora mora da ispuni jako zahtjevne uslove za ulazak u EU, tako očekujemo i od Kosova da ispuni uslove za ulazak u Savjet Evrope, u korist svih žitelja Kosova“, navodi se u saopštenju.

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA