Čarapić: Parlamentarni dijalog zbog krize u Šavniku

Kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić u ime Pokreta Evropa sad (PES) uputio je inicijativu svim političkim subjektima koji imaju svoje predstavnike u Skupštini Crne Gore da započnu parlamentarni dijalog sa ciljem pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku „koja je posljedica nemogućnosti završetka izbora za odbornike koji su započeti još u oktobru 2022. godine“.

„Kao što je svima poznato, po važećem crnogorskom izbornom zakonodavstvu je načelno moguće sprovesti izborni ciklus na demokratskom nivou, iako se ono pokazalo kao manjkavo u mnogo segmenata i postoji opšti konsenzus treba sprovesti reforme. Međutim, izbori za odbornike u Skupštini opštine Šavnik se ne mogu sprovesti na dva biračka mjesta već 19 mjeseci i to iz čisto političkih razloga. Kako je evidentno da je problem u Šavniku pretežno političke, a ne pravne prirode, to smatram da je opravdano povesti široki politički dijalog a sve sa ciljem da dođemo do pravnog rješenja za ovu krizu, poštujući na taj način vladavinu prava kao naš najznačajniji društveni koncept“,naveo je Čarapić u inicijativi svim Klubovima poslanika u Skupštini Crne Gore.

„Budući da je prilikom svih prethodnih pokušaja rješavanja ove krize koji nisu dali rezultate izostajao parlamentarni dijalog, vjerujem da kao politički subjekti koji diktiraju procese u zemlji imamo i društvenu odgovornost da sada započnemo dijalog i na tom osnovu dođemo do rješenja“,istakao je Čarapić.

foto:PES

NIKŠIĆ PROGNOZA