Camaj potvrdio da će biti kandidat za potpredsjednika Skupštine

Devet i po mjeseci od konstituisanja aktuelnog saziva parlamenta i šest i po od izbora predsjednika, dvije potpredsjedničke stolice i dalje su prazne… Uskoro bi to moglo da se promijeni.

“Da do kraja mjeseca, odnosno početkom narednog mjeseca već imamo ta dva mjesta popunjena i da Skupština radi u punom kapacitetu”, rekao je za TV Vijesti poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj.

Kandidat za jedno, iz reda partija manjina, već je izvjestan.

“Naša koalicija i stranka je tog stava, i u klubu smo tog stava, da ja pokrijem to mjesto i računam da će to i tako biti”, kazao je Camaj.

Prije izbora, mijenjaće se Poslovnik. Izmjene inicira parlamentarna većina, a njime se definiše da, ukoliko se u roku od pola godine ne predloži kandidat za potpredsjednika iz reda partija manjina, to može da učini i poslanik ili grupa njih, iz tih partija.

“To je jedan deblokirajući mehanizam, da jednostavno niko ne može nikoga da blokira. Evo sad u ovoj situaciji, kako je stanje da je Bošnjačka stranka u većini, i ima šest poslanika, i da ga podrže još tri Albanca, a neću ja, i ne može proći – znači zavisi od tog jednog poslanika – ovo kako mi predlažemo, mi to deblokiramo”, navodi Camaj.

U Bošnjačkoj stranci predlog većine vide kao korak unazad u ostarivanju manjinskih prava.

“Jer smatram da se na ovaj način pokušavaju birati podobni, oni koji odgovaraju parlamentarnoj većini, aktuelnoj, ili nekoj drugoj. Ovo nema podršku BS”, kaže poslanik Amer Smailović.

Slično razmišljaju i u DPS-u

“Ne podržavamo ovu izmjenu Poslovnika, baš kao što ne podržavamo intencije da se zadovolje neki kratkoročni interesi, koji su ništa drugo nego odraz nekih političkih trgovina. Čini mi se da ovdje postoji intencija da se stvori mehanizam, da se otvori prostor, da vlast u Crnoj Gori bude ta koja će u krajnjem odlučiti o personalnom rješenju za podpredsednika Skupštine, koji dolazi iz redova manje brojnih naroda”, rekla je poslanica Sonja Milatović.

Camaj poručuje da prostor za dogovor sa Bošnjačkom strankom i dalje postoji

“Ja ću ipak insitirati i tražiti, radi dalje saradnje, da podrže naš predlog za potpredsjendika Skupštine, budu li imali volje, mislim da se dobro uvijek dobrim vraća .Mislim da je red da ipak znaju da ni na osnovu Zakona, ni Poslovnika to što je neko najveći ne pripada mu sve, nego kako se dogovorimo. Računam i dalje na dogovor”, kazao je on.

O izmjenama Poslovnika poslanici će u planumu raspravljati u petak, a kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika iz reda opozicije, koji se očekuje iz klupa DPS-a, još nema zvaničnih informacija.

foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA