Ćalović Marković: Nova vlast nastavila stopama DPS-a

Neke partije pokazuju da im se ne ide na nove izbore, a to ne bi bilo dobro ni za Crnu Goru ni za građane, kazala je u Jutarnjem programu TVCG direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

„To znači šest mjeseci agonije, tri mjeseca kampanje i tri mjeseca pregovora, a između istih političkih aktera, a Crna Gora i građani gube šest mjeseci“, poručila je Ćalović Marković.

U vakuumu između dvije vlade, kako kaže ona, dešava se najviše štetnih stvari po javni interes.

„I mi ne smijemo da dozvolimo da se taj vakuum stalno nastavlja… To građanima ne može da odgovara jer mi tri godine čekamo reforme“, poručila je direktorica MANS-a.

Smatra i da bi bilo dobro da su građani imali više informacija o procesu formiranja 44. vlade.

Partijsko zapošljavanje je uvod u veća krivična djela

Politička korupcija, zapošljavanja po partijskoj liniji je samo, kako kaže ona, uvod u veća krivična djela.

„Tako je počinjao i DPS. Zato oni moraju da pokažu da su drugačiji, oni ne da nisu pokazali da su drugačiji nego su u nekim slučajevima pokazali i da su alaviji od DPS-a. Jer je DPS mislio da nikada neće otići sa vlasti. Ovi kad su došli, vidite da su to hiljade ljudi koji su zaposleni i koji su zabilježeni da su zabilježeni, a zamislite koliko ima onih sa ugovorima i konsultanata koji nijesu zabilježeni. Ne mislim da u ovom trenutku ima političke volje i da ćemo kao građani morati još puno puta da kaznimo političare da bi oni shvatili da na vlast dolaze zbog nas – građana“, poručila je Ćalović Marković.

Ona istiže da se zbog nedostatka političke volje nije ništa uradilo po pitanju toga da se pravosuđe oslobodi od političkog uticaja. Kada je riječ o vetingu u pravosuđu, ona ističe da nema jasnog stava političkih partija o tome kako će taj proces biti sproveden.

„Mi smo morali to pitanje mnogo ranije da pokrenemo“, poručila je ona.

Bez odgovornosti DPS-a nema ni odgovornosti novih struktura

Važno je kaže da sudije i tužioci imaju zaštitu od pritiska javnosti i politike.

Podsjetila je na jučerašnju izjavu bivšeg lidera DPS-a Mila Đukanovića koji je kazao da je više nepočinstava uradila nova vlast za tri godine nego što su otkrili šta je DPS radio za 30 godina.

„I nažalost on je upravu. Dok ne bude odgovarao DPS za ono što su radili i bivši članovi vlade za ono što su radili, aktuelni članovi vlade znaju da neće ni oni odgovarati i zato oni ne pokušavaju da utvrde šta se ranije dešavalo iako su nama to obećavali“, kazala je Ćalović.

Kaže da za tri godine nijesu stvoreni adekvatni uslovi za rad SDT-a.

„Bojim se da odgovor leži u tome što ni nova vlast ne želi da tužilaštvo ima prevelike kapacitete i da se bavi i njihovim poslovima“, poručila je Ćalović Marković.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA