Ćalović Marković: Izvještaj o finansiranju kampanje za posljednje izbore pokazuje da se zloupotrebe nastavljaju

Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je da će ta nevladina organizacija (NVO) sjutra predstaviti izvještaj o finansiranju kampanje za posljednje parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji pokazuje da se zloupotrebe nastavljaju.

Ona je to poručila na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici koju je organizovao MANS.

„Dugo smo mislili da je promjena strukture na vlasti preduslov za stvarnu borbu protiv korupcije. Međutim, vidjeli smo da to nije i dovoljan uslov da se stvori iskrena politička volja jer je nakon avgusta 2020, nova politička elita počela da preuzima prakse svojih prethodnika, a reforme su pretvorene u politički marketing. Osim izbora novog glavnog specijalnog tužioca, za tri godine nije urađeno gotovo ništa. A iz njegovih optužnica, kao i objava medija o komunikaciji bivših visokih državnih funkcionera i dopisivanjima kriminalaca, počinjemo da shvatamo razmjere zarobljenosti države od strane organizovanog kriminala i raširenosti korupcije“, istakla je Ćalović Marković.

Ona je dodala da posljednjih mjeseci saznajemo da su za račun mafije koja švercuje narkotike i ubija u Crnoj Gori i širom Evrope, visoki policijski službenici otimali, mučili i terorisali članove suprostavljenih kriminalnih grupa.

„Da su presude dogovarane u korist kriminalaca, a krivična djela zataškavana. Saznajemo da su sudije postupale po instrukcijama, a presude diktirane SMS porukama. Na današnji dan pokrenuti su postupci protiv dva direktora policije koji su te funkcije obavljali više od deceniju, kao i protiv predsjednice Vrhovnog suda u tri mandata, koja je prethodno godinama obavljala funkciju vrhovnog državnog tužioca. Oni, koji su trebali da budu čuvari vladavine prava su danas optuženi da su sarađivali sa kriminalcima. Zato nam je i pravda bila takva. Ima li nekoga ko vjeruje da se sve to dešavalo u Crnoj Gori, a da prethodne političke strukture o tome nisu znale ništa i u tome nisu imale učešća? Svi znamo da jesu i da nas čeka još mnogo velikih slučajeva, jer je Pandorina kutija tek odškrinuta“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je navela da je MANS godinama ukazivao na uvećanje imovine i bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, kao i njihovih članova porodice, koje se kako je dodala nije moglo objasniti zvaničnim prihodima.

„Jer novac ostavlja trag. Sve institucije su na to ćutale i vodile postupke protiv nas što smo se usuđivali da o tome govorimo. Danas su oni optuženi za organizovani kriminal, ali je na čelu Agencije za sprečavanje korupcije, koja je žmurila na njihovo nezakonito bogaćenje, i dalje ista osoba koja i dalje vodi postupke protiv nas, a ne korumpiranih funkcionera. Toliko o reformama“, poručila je Ćalović Marković.

Navela je da je mnogo slučajeva sumnjivog bogaćenja funkcionera MANS otkrio za 20 godina rada i da su očekivali da će oni biti predmet sudskih postupaka te da će dokazi koje su vrijedno skupljali i dostavljali tužilaštvu, poslužiti za osudu tih osoba.

„Jer ako korupcija prethodnog režima ne bude procesuirana, neće biti odgovornosti ni jedne vlasti koja dođe poslije njih. Zato je ključni test političke volje spremnost ove vlasti da ograniči sama sebe, tako što će omogućiti da se otkriju i sankcionišu slučajevi nezakonitog bogaćenja. Odnosno, tako što će značajno unaprijediti Zakon o sprečavanju korupcije i kriminalizovati nezakonito bogaćenje javnih funkcionera. Zato ćemo o toj temi ćemo razgovarati danas i predstaviti predloge konkretnih rješenja i iskustva iz više zemalja“, navela je Ćalović Marković.

Kazala je i da je MANS godinama upozoravao da se borba za vlast finansira iz nezakonitih izvora: zloupotrebom državnog budžeta, crnim fondovima koje pune kriminalci i tajkuni, i novcem iz inostranstva, posebno iz Rusije i Srbije.

„Svaki od tih tipova zloupotreba pratila je po neka afera ogromnih razmjera koja nikad nije razriješena do kraja: afera Snimak, afera Koverta i afera državni udar. MANS je otkrio kako se crni fondovi peru preko fiktivnih donacija, kako se zloupotrebljavaju povezane kompanije i posredničke firme iz inostranstva. Zbog toga smo očekivali da će nakon pada prethodnog režima doći do temeljne reforme Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. Umjesto toga, nova vlast je počela da zapošljava po dubini i širini, partijske vojnike, kumove, drugove i članove familija, a od promjene zakona nije bilo ništa. Svi znamo da ona politička struktura koja pobijedi na izborima zahvaljujući korišćenju nezakonitih izvora finansiranja u svom temelju ima ugrađenu korupciju, i ona ne može biti iskreno posvećena reformama. Jer, predstavnici te vlasti ne postupaju u interesu onih koji su ih birali, već onih koji su finansirali njihov izbor. Možda je upravo to objašnjenje za zamrzavanje reformi od avgusta 2020. do danas“, poručila je Ćalović Marković.

Ona je kazala i da nova Vlada obećava meritokratiju umjesto partijskih kadrova i borbu protiv stranih uticaja na Crnu Goru, a to može pokazati upravo izmjenom Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

„Sjutra ćemo predstaviti naš izvještaj o finansiranju kampanje za posljednje parlamentarne izbore koji pokazuje da se zloupotrebe nastavljaju. Zato ćemo razgovarati da li je moguće prekinuti agoniju izborne reforme koja ne dovodi do rezultata na način što će Vlada preuzeti izradu ovog zakona, uz učešće predstavnika parlamenta. Presretnuti razgovori preko Skaja pokazuju koliko je stanje ozbiljno i urgentno i koliko je opasno da se preuzimaju prakse prethodne vlasti, jer kriminalci imaju favorite na obje strane političkog spektra. Teško je izdržati njihove pritiske i odoljeti ogromnom novcu kojim raspolažu, ali je to ključno pitanje za ovu državu, jer bez borbe protiv korupcije i istinskog otpora organizovanom kriminalu neće biti ni pravde, ni procesa evropskih integracija, a ni razvoja ekonomije koju u kandžama drži grupica tajkuna u sprezi sa kriminalcima“, rekla je Ćalović Marković.

Kazala je i da ako ova Vlada zaista želi reforme, a ne politički marketing ili pokriće za prljave dilove, MANS je tu da zajedno traže rješenja za vrlo kompleksne probleme sa kojima se Crna Gora suočava.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA