Butorović: Spajićeva Vlada je proevropska, najbolje tek dolazi

Nakon uspješno sprovedenog izbora troje članova Sudskog savjeta, kojim je isti kompletiran jasno je da su Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem i parlamentarna većina krenule krupnim koracima ka Evropskoj Uniji, saopštio je sekretar poslaničkog kluba PES-a u Skupštini Crne Gore Milutin Butorović.

„Uz rješavanje pitanja sedmog sudije iz reda manje brojnih naroda i kompletiranja Ustavnog suda na red dolazi izbor VDT, koji će u najbržem zakonom predviđenom roku biti izabran, pa je stoga jasno da ovaj saziv parlamenta i 44. Vlada imaju sposobnost da rješavaju godinama blokirajuća pitanja koja su suštinski bitna za napredak na evropskom put“, istakao je Butorović.

Bitno je, kako kaže, napomenuti da je u ovom kratkom, a dinamičnom periodu došlo do brojnih pozitivnih momenata koji su prepoznati od strane EU.

„Dijalog između pozicije i opozicije bio je rjetkost u dosadašnjem crnogorskom političkom životu, a nova Vlada ga je organizovala u prvim danima mandata i to sa uspješnim ishodom koji je obezbijedio visok stepen povjerenja u popisni proces“, kazao je on.

Ističe da je značajan rezultat svakako i povećanje minimalne penzije na 450 eura do koje se došlo u dogovoru sa sindikatom i poslodavcima u okviru Socijalnog savjeta. Ova mjera će, kako kaže, direktno uticati na bolji život preko 70 hiljada penzionera koji su u prethodnom periodu bili obespravljeni.

„Pored široke podrške izboru guvernerke Radović u Skupštini, izbjegnuta je siva lista Manivala, zahvaljujući efikasnom i stručnom reakcijom Vlade Crne Gore. Ovi brojni rezultati, isporučeni u kratkom periodu, jasan su znak da je 44. Vlada ne samo deklarativno proevropska, već njeno djelovanje i ohrabrujuće izjave zvaničnog Brisela to potvrđuju, a ono najbolje tek dolazi“, poručio je Butorović.

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA