Budvanski DPS podnio inicijativu za skraćenje mandata

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Budve predao je inicijativu za skraćenje mandata gradske vlasti, a što je podržalo oko 340 stanovnika ove primorske opštine – kazao je odbornik ove partije Saša Samardžić.

On je upitao da li  grad sa bogatom tradicijom, istorijom, kulturom, grad koji je metropola, koji donosi najviše prihoda zaslužuje da njime upravlja neko iz spuškog pritovra i da obligacione ugovore ptopisuje iz ćelije.

– Mislim da to ne zaslužuju naši građani – naveo je Samardžić.

Smatra da je prekršeni vi zakoni, Statut i propisi Crne Gore.

– Potpredsjednicu Jasnu Dokić je trebalo izabrati, koju je predložio predsjednik Opštine iz spuškog zatvora. To nije urađeno zato što nije bilo volje parlamentarne većine, zato što su napustili sjednicu. Nudili smo da se izabreren jedan ili dva potpredsjednika, ta inicijativa nikad nije usvojena, jer Demokrate nisu nikad postigli konsenzus – ističe Samardžić.

Svi znaju, kako dodaje, da su sve zarade morale da idu u Spuž da se potpisuju.

– Nastaje pravna praznina u radu SO Budva. Razriješen je Savjet Muzeja i galerija Budve, a nije postignuta većina za izbor novog. Da li jedna ustanova može funkcionisati bez savjeta i da li direktor sam može funkcionisati? Radi se o jednoj od najznačajniih kulturnih ustanova u gradu – naglasio je Samardžić.

Naglašava i da sve ugostiteljske terase u gradu i duž šetališta uzurpiraju javne provršine, jer je 31. decembra istekao petogodišnji plan, a opština nije donijela novi.

– Nastaće jedan urbani haos, a mi smo na pragu turističke sezone. Nastaće nemjerljiva šteta, jer bilo ko ko nije dobio rješenje neće moći da plati taksu. Postavlja se i pitanje transparentnosti. Ovo je suprotno Zakonu o držanvoj imovini, koji precizno reguliše ovu oblast. Stručne službe nisu blagovoremeno pripremile plan privremenih objekata,  u zakonskom roku, a bilo je dovoljno vremena – kazao je Samardžić.

Ono što će biti posljedica je, dodaje, „jedan pravni galimatijas, šteta nemjerljiva koja se nanosi“ tom  gradu i turističkoj sezoni.

– Porazno je da je veći broj sekretara, načelnika službi, direktora preduzeća u v. d. stanju. Sekretar za finansije je u v. d. stanju, sekretar za urbanizam i održivi razvoj je u v. d. stanju – naveo je, pored ostalog, Samardžić.

Dodaje i da Kolegijum Opštine, na kojima se govori o aktuelnim problemima, o prevazilaženju izazova, sve što je u suštinskog značaja za funkcionisanje opštine, nije održan 11 mjeseci.

– Zamislite opštinu u kojoj nema kolegijuma 11 mjeseci, u kojoj su najvažnije funkcije u v. d. stanju, zakazuju se hitne sjednice, nezakonite sjednice – rekao je Samardžić.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Budva Milan Tičić ocijenio je da se Budva nalazi u stanju haosa i anarhije i opštinsom se upravlja iz spuškog zatvora.

Upitao je treba li, u okviru eventualne prinudne uprave, odbor povjerenika koji će da bude sastavljen dogovorom u Podgorici izmeđi Vlade i predsjednika Skupštine Andrije Mandića da im odrede ko će da im vode turističku sezonu i grad. 

– Dajte ovu inicijativu da iskreno prihvatimo, i od drugih kolega da vidimo iskrenost, oni koji su govorili da su izbori jedino rješenje – kazao je, pored ostalog, Tičić.

foto:DPS

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA