BS: Građani da se slobodno izjasne o svim pitanjima na popisu

Bošnjačka stranka (BS) pozvala je građane da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, kao i da se slobodno izjasne o svim pitanjima o kojima se prikupljaju podaci, uključujući i pitanje nacionalnog i vjerskog identiteta.

BS je pozdravila odluku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori o učešću na popisu.

Ta stranka je navela da su veoma zadovoljni da je dijalog zainteresovanih strana doveo do boljih uslova za održavanje popisa.

Iz BS su kazali da su aktivno učestvovali u procesu kreiranja uslova za održavanje kredibilnog popisa.

“Kako bi rezultati popisa bili odraz stvarnog stanja u vezi sa svim podacima koji se popisom prikupljaju, pa i podacima koji najviše interesuju javnost u Crnoj Gori u vezi sa identitetskim pitanjima”, dodali su iz BS.

Oni su naveli da je BS, u svim tim procesima, učestvovala na najvišem nivou – predsjednika i potpredsjednika Bošnjačke stranke, i dala značajan doprinos da se stvore bolji uslovi za kredibilan i sveobuhvatan popis.

Kako su kazali, BS je učestvovala u tom procesu od donošenja i izmjena Zakona o popisu, preko pregovora o uslovima za održavanje popisa, do potpisivanja Sporazuma o uslovima održavanja popisa u Crnoj Gori.

“Pozivamo posebno Bošnjake u Crnoj Gori da se na popisu izjasne o svim identitetskim pitanjima, podsjećajući da je to naše ustavno pravo, ali i da su podaci o tim pitanjima važni za ostvarenja naših Ustavom i zakonima garantovanih prava”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, BS će pratiti realizaciju popisa i poštovanje dogovorenih uslova, kako bi popisom dobili kredibilne podatke.

“Pozivamo sve građane da nas o eventualnim problemima i nepravilnostima informišu”, rekli su iz BS.

Foto: BS

NIKŠIĆ PROGNOZA