BS Bar: Policija i tužilaštvo da hitno reaguju protiv osobe koja poziva na progon Bošnjaka

Najoštrije osuđujemo skandalozne izlive mržnje koje putem društvenih mreža iznosi osoba koja se predstavlja kao Miloš Ostojić, te pozivamo policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i preduzmu zakonom predviđene mjere protiv osobe koja plasira ovakve sadržaje, saopšteno je iz OO BS Bar.

„Podsjećamo policiju i tužilaštvo da je članom 370 Krivičnog zakonika Crne Gore predviđeno krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje čiji je element podsticanje na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe određene na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti“, navode iz Bošnjačke stranke.

Prema njihovim riječima, u objavama na facebook profilu Miloša Ostojića kao i u video zapisu koji se njemu pripisuje postoje svi elementi ovog krivičnog djela i svaki izostanak hitne i oštre reakcije države ne može se tumačiti drugačije osim kao podrška ovakvim stavovima. U multietničkoj Crnoj Gori u kojoj jednu četvrtinu stanovništva čine manjine i u antifašističkoj i građanskoj Crnoj Gori koja teži ulasku i Evropsku uniju, nema i ne smije biti mjesta ovakvim stavovima.

„Na kraju poruka Milošu Ostojiću i svim njegovim istomišljenicima u Crnoj Gori: Bošnjaci su vjekovima star narod, čvrsto utemeljen na ovim prostorima, sa svojom istorijom, tradicijom, jezikom i kulturom, potpuno svjestan svojeg nacionalnog identiteta na koji je veoma ponosan. Razumijemo nervozu zbog jačanja nacionalne svijesti Bošnjaka i političke uloge koju Bošnjaci kao narod imaju u procesu evropeizacije i demokratizacije društva u Crnoj Gori kao procesa koji ovakav polusvijet šalje na margine društvenog života, a njihove ideologije ostavlja u mračnu prošlost kojoj pripadaju i iz koje tek povremeno izvire da nam pokažu šta je alternativa evropskoj, multietničkoj, građanskoj, antifašističkoj i demokratskoj Crnoj Gori.

Poručujemo im i da nikako ne pomisle da nas ovakvim i sličnim izjavama mogu zaplašiti, jer smo potpuno riješeni da ovdje ostanemo i opstanemo zajedno sa svim ostalim građanima Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Antena M

Foto: BS

NIKŠIĆ PROGNOZA