Bratić: Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova bile zakonite

Kritike na račun mog rada u 42. Vladi Crne Gore dolaze od NVO koji su smješteni u zgradi Bemaksa, a za kupovinu ili rentu im je garantovao Bemaks Svi znamo koje su to NVO, kazala je bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, u emisiji „Referat“ Gradske RTV i Parlamentarnog kanala. 

Bratić je istakla da je žrtva političkog progona, te da su svi prekršajni postupci protiv nje izgubljeni.

„To duplo negativno mišljenje dobili su i drugi, između ostalog i ministar Ministarstva finansija, na čijem čelu je bio sadašnji premijer a tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. Zašto nije podnijeta urgencija za tako nešto to je pitanje za ‘civilni sektor’. I ako bi civilni sektor pao na Daliborku Uljarević, onda bi to bilo zaista nisko. Pad bi bio baš dubok, probio bi dno“, navodi Bratić.

Smjene 140 direktora obrazovnih ustanova su, kako kaže, bile zakonite, i pojašnjava da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o opštem vaspitanju i obrazovanju izglasan 12. juna 2021. godine, prenosi Gradski.me

„U tom zakonu u prelaznim i završnim odredbama piše da mandat rukovodilaca školskih ustanova – osnovnoškolskih, predškolskih, srednjoškolskih, prestaje. Tako da je jako neobično da se dosuđuju bilo kakve odštete za puni mandat kad je mandat prestao već 12. juna“, kazala je Bratić.

Taj Zakon pred Ustavnim sudom nije osporen, ali je, kako ističe, mnogo lakše sve etikete nalijepiti na jednu osobu i napraviti žrtveno jagnje.

„Ja to neću dopustiti bez borbe, ako treba i do kraja života. Tvrdim da su smjene direktora zakonite, ali nijesam mogla da učestvujem u postupcima kao mješač. Mogla sam da objasnim da Zakon nije dobar, i mi smo pokušali u mjesec dana, koliko su nam dali da taj zakon sprovedemo, zaista da uradimo sve što smo mogli da raspišemo konkurse, govorim o školskim odborima“, objašnjava Bratić.

Naglašava da nije istina da je nedostupna nadležnim organima, navodeći da je nedavno putovala u Španiju, izvadila novi pasoš i ličnu kartu, što je sve, kako ističe, evidentirano kroz informacioni sistem.

„Nije tačno da sam bila nedostupna. Meni su duplo dolazili pozivi za prekršajne prijave. Nije me zvao SDT, zvao me Sud za prekršaje i Sud za prekršaje me je uvijek našao. Imam opunomoćenog advokata koji tamo ide umjesto mene, to je istina. Slučajevi su završeni, okončani u moju korist“, navodi Bratić.

Ocjenjujući aktuelnu političku situaciju, smatra da je Vlada napravila grešku što je glasala za Rezoluciju o Srebrenici.

„Ne mogu da podržim jedan takav akt Vlade Crne Gore, kao što nikad ne mogu da podržim, niti da se složim, da je bilo neophodno priznati južnu srpsku pokrajinu“, poručuje bivša ministarka.

Bratić je kazala i da zamjera bivšem premijeru Dritanu Abazoviću što je srušio 42. Vladu, jer je, kako kaže, njenim padom došlo do još većih podijela u društvu.

Foto: Gradski.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA