Božović u Crnoj Gori, izbrisana zabrana ulaska

Bivšem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću ukinuta je zabrana ulaska u Crnu Goru i on je jutros prešao državnu granicu, što je potvrdio „Vijestima“.

Božović je rekao da je juče iz sistema Uprave policije izbrisana zabrana ulaska, o čemu ga je sinoć obavjestio premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Nakon toga pozvao ga je, dodao je, direktor policije (Nikola Terzić) i rekao da je sve u redu i da je bila posredi tehnička greška kada je tokom vikenda vraćen.

„Jutros sam krenuo iz Beograda i u 11 sati prešao granicu, već sam u Nikšiću, gdje sam imao emotivan susret sa roditeljima“, rekao je on.

Božović je kazao da je iskoristio zakonsku mogućnost da ospori zabranu ulaska koja je bila, kako tvrdi, plod samovolje bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kentere.

Upravni sud je početkom juna usvojio žalbu Božovića i poništio rješenje MUP-a kojim je Božoviću, 30. septembra 2022. zabranjen ulazak u Crnu Goru jer je, kako su tada naveli, uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoje smetnje iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Iz Upravnog suda su tad saopštili da je utvrđeno da u rješenjima upravnih organa nije pojašnjeno zbog kojih razloga tužilac predstavlja smetnju po unutrašnju bezbjednost, odnosno što je razlog da se tužiocu zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore.

MUP je zatim donio odluku kao i Upravni sud, nakon čega je policija trebalo da ukloni bivšeg ambasadora sa liste zabrana.

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA