Božović: Nema razloga za odlaganje popisa

Nema objektivnih razloga da se popis stanovništva odloži, a ono što je upućeno kao primjedbe su tehnička pitanja koja je moguće u hodu otkloniti, kazala je za televiziju ADRIA poslanica koalicije Za budućnost Crne Gore Jelena Božović. Ona ističe važnost popisa kako bi se znalo ko i kako živi, kao i koliko se ljudi odselilo i doselilo u Crnu Goru.

“Važno je da će se po prvi put popis održati u slobodnoj atmosferi, da će se građani moći bez ikakvih tenzija i pritisaka slobodno izjasniti o svojoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i kojim jezikom govore”, ističe Božović.

To, naglašava, nije bio slučaj u proteklom periodu jer se u vrlo tenzičnoj atmosferi održavao svaki popis.

“Pored ovih pitanja naravno i sva druga pitanja su vrlo važna jer su u pitanju podaci koja svaka Vlada i država koristi kako bi na kvalitetan način mogla da donosi planove,strategije i da dugoročno planira sve ono što je bitno za život svih građana”, navodi ona.

Napominje da svaka država na svakih 10 godina radi popis, a neke države i na pet, kako bi imali svježe podatke na osnovu kojih će donositi planove. U Crnoj Gori se uveliko kasni – mi ulazimo u 13 godinu, jer je posljednji održan 2011. godine i to može samo da šteti građanima.

“Mi imamo neke podatke da se iz Crne Gore, u proteklih 10 godina, iselilo nešto više od 75.000 stanovnika, a, s druge strane, imamo procjene da se 100.000 novih stanovnika doselilo u Crnu Goru pod ovim prisilnim migracijama u posljednje vrijeme. Međutim, sve su to proizvoljne informacije i važno je da znamo ko ovdje živi, kako živi, zbog čega se toliki broj stanovnika odselio”, dodaje Božović.

Uglavnom opozicione partije i organizacije nacionalnih manjina traže odgađanje sprovođenja popisa. Posljednji popis iz 2011. godine sproveden je za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista. Naredni će biti održan od 1. do 15. novembra.

Foto: Adria

NIKŠIĆ PROGNOZA