Božović: Izvještaj EK neće biti iznenađenje, očekujemo i pohvale

Crna Gora ne smije da stane na putu zatvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24, a Vlada Crne Gore želi da progres koji je započeo bude nastavljen, saopštio je za TVCG ministar pravde Bojan Božović, nakon susreta sa u Briselu.

Božović se u Briselu sastao sa potpredsjednicom EK Verom Jurovom, sa evropskim komesarom za pravosuđe Didije Rejndersom, kao i sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Gert -Jan Kopmanom.

“Na svim tim sastancima je više puta istaknuto da je Crna Gora uradila veliku stvar dobijanjem pozitivnog Ibara, ali isto tako nam je ukazano da Crna Gora ne smije da stane na putu zatvaranja pragovaračkih poglavlja 23 i 24. Apsolutno sam želio da još jednom istaknem da ova Vlada, ali i generalna institucija u Crnoj Gori žele da progres koji je započeo bude nastavljen i da sa te strane Evropska unija može da bude sigurna da u Crnoj Gori ima jasnog i stabilnog partnera”, naveo je Božović, za TVCG.

On kaže da Crnu Goru u Briselu gledaju kao predvodnicu evropskih integracija na Zapadnom Balkanu i da žele da vide Crnu Goru kao buduću članicu Evropske unije.

“Crna Gora, nadamo se, će to postati 2028. godine”, poručio je Božović.

Evropska komisija trebalo bi za nekoliko nedjelja da objavi Izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana, između ostalih i Crnoj Gore, ministar pravde poručuje da ne očekuje iznenađenja.

“Moram reći da sa jednim od sagovornika smo razgovarali između ostalog o tom Izvještaju i tada je između ostalog i rečeno da mi ne očekujemo nikakva iznenađenja. Zato što smo tokom ove kalendarske godine imali zaista i dnevnu komunikaciju s Evropskom komisijom tako da u Izvještaju očekujemo da vidimo sve ono što smo i vidjeli. Nedostatke tamo gdje ih imamo i koji su nam poznati, ali isto tako želimo da vidimo i očekujemo da ćemo vidjeti pohvale za urađeno, a pogotovo u pogledu pregovaračkih poglavlja 23 i 24”, poručio je Božović.

On je podsjetio da Crna Gora očekuje da do kraja godine zatvori još četiri poglavlja.

“Tako da se nadamo da ćemo u tom Izvještaju vidjeti progrese i u tim pregovaračkim poglavljima, a samim tim i da ćemo do kraja ove kalendarske godine imati uspješno riješen i taj zadatak”, zaključio je Božović.

Foto: Screenshot/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA