Bošnjačka stranka: Važno je da njegujemo kulturu sjećanja na nevine žrtve genocida

Prošlo je 29. godina od najmonstruoznijeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u kome je planski i sistemski ubijeno 8.372 nevinih civila, sa ciljem uništenja cijelog jednog naroda. To je pouka za cijelo čovječanstvo i naša obaveza da nikada ne zaboravimo nevino stradale bošnjačke civile, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

„Važno je zbog nas i budućih generacija da njegujemo kulturu sjećanja na nevine žrtve genocida, da čuvamo istinu i da se borimo da se patnja žrtava i njihovih preživjelih porodica nikome ne ponovi. Raduje nas činjenica što će nedavno usvojena Rezolucija Ujedinjenih Nacija o genocidu u Srebrenici podići svijest svjetske javnosti o ovom monstruoznom zločinu“.

Iz Bošnjačke stranke su kazali i da će se podizanjem svijesti o genocidu u Srebrenici na međunarodnom nivou, pružiti jedna važna podrška preživjelima, mnogim majkama, sestrama i kćerkama koje i danas tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, a koje u javnosti i dalje svjedoče govoru mržnje, negiranju i relativizaciji genocida.

“Istrajaćemo u traženju i pokazivanju istine, istrajaćemo u borbi protiv zaborava, mržnje i relativizacije genocida u kojem su ubijeni Bošnjaci isključivo zbog etničke pripadnosti. Da se nikada, nikome ne ponovi Srebrenica”, zaključili su iz BS.

foto: Bošnjačka stranka

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA