Borovinić Bojović: Skupština Glavnog grada će u kratkom roku dobiti novog sekretara

Prema važećoj zakonskoj regulativi nije moguće pokrenuti proceduru izbora novog sekretara Skupštine Glavnog grada dok aktuelnom traje mandat, kazala je Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, odgovarajući na pitanje „Dana“ je li pokrenuta procedura izbora novog sekretara gradskog parlamenta. Tu poziciju pokriva Veselin Vukčević koji je u mandatu do 6. decembra 2023. godine, i upravo je on sa bivšim rukovodstvom Grada pripremao sjednice na kojima je, recimo, drugi put biran za gradonačelnika Ivan Vuković, a taj akt iz formalnih razloga osporio sud.

– Mi ćemo kao predstavnički dom građana ispoštovati svaku obavezu koja proizilazi iz zakona. Ali, Skupština će svakako u kratkom roku dobiti novog sekretara, kaže Borovinić Bojović.

• Da li u poslovniku Skupštine Glavnog grada vidite neke manjkavosti i hoćete li eventualno inicirati izmjene? Koliko ste, recimo, zadovoljni kako je uređen institut odborničkog pitanja?

–Donošenje novog Zakona o lokalnoj samoupravi podrazumijevaće i usaglašavanje Poslovnika Skupštine i Statuta Glavnog grada sa ovim aktom, tako da ćemo tom prilikom uraditi analizu i ukoliko ustanovimo da postoji potreba za izmjenom pojedinih odredbi, bilo da se odnose na institut odborničkog pitanja, bilo na neke druge elemente rada Parlamenta, svakako da ćemo izaći sa predlogom prema kolegama odbornicima.

• Hoćete li uvesti praksu da uoči sjednica Skupštine Glavnog grada predlagači odluka budu dostupni javnosti za dodatna objašnjenja – i na koji način?

– Jedan od važnih fokusa mog rada svakako će biti veća otvorenost Parlamenta, bolja komunikacija sa građanima i njihovo ohrabrivanje i osnaživanje da uzmu više učešća u donošenju odluka. U tom smislu, već dogovaramo nove modele koji bi to mogli da obezbijede. Za sada, predstavnici predlagača akata po pozivu učestvuju na sjednicama Skupštine Glavnog grada i sjednicama radnih tijela, sa odgovarajućim pravima i obavezama. Takođe, budući da i ja, kao predsjednica Skupštine i odbornica mogu da budem predlagač odluke, sigurno je da ću u tim situacijama biti na raspolaganju radi dodatnih pojašnjenja materijala uoči sjednica. Podsjećam da je u cilju veće transparentnosti našeg rada, na moju inicijativu sada omogućen i direktan prenos zasijedanja na Gradskoj televiziji.

• Jeste li već napravili reorganizaciju korišćenja prostorija zgrade Skupštine Glavnog grada pošto od 71 kancelarije zakonodavnoj vlasti pripada samo 13?

– Reorganizacija korišćenja prostorija u zgradi gradskog parlamenta svakako je neophodna i u toku su pripreme da to i uradimo. Trenutno imamo nedostatak prostora za osnovnu namjenu zbog kojih je ova zgrada i izgrađena, a to je za potrebe odbornika i funkcionisanje Skupštine i Službe Skupštine. Novi saziv Skupštine Glavnog grada ima devet klubova i naša je obaveza da svima stvorimo što bolje uslove za rad. U namjeri da unaprijedimo organizaciju rada organa i službi Glavnog grada, ali i iniciramo rješavanje nekih problema koji mogu biti prepreka u ostvarivanju postavljenih ciljeva, iniciraću da se na pravno valjan način uredi pitanje korišćenja prostorija u zgradi Skupštine Glavnog grada,ali i drugih objekata u vlasništvu Glavnog grada. Ovdje prije svega mislim na objekte za čije korišćenje postoji zainteresovanost i trećih lica, a samim tim i mogućnost njihove valorizacije i ostvarivanja značajnih prihoda po tom osnovu.

• Tokom posjete Beogradu imali ste više susreta sa zvaničnicima Vlade Srbije i Grada Beograda, možete li saopštiti neki konkretno dogovoreni oblik saradnje?

– Posjeta Beogradu je bila izuzetna, tako da mogu da saopštim da je komunikacija između dva grada već podignuta na značajno viši nivo. Pored onoga što smo već saopštili, pomenula bih da smo dogovorili da u najkraćem roku organizujemo Dane Podgorice u Beogradu, kao i Dane Beograda u Podgorici, kao i da iniciramo sastanak privrednih komora dvije države u cilju podsticanja investicija. Sa ministrom Selakovićem smo razgovarali o budućoj saradnji u oblasti socijalnog rada, gdje bi zapravo direktno sarađivali Podgorica i Beograd zajedno sa vladinim resorima nadležnim za ova pitanja. U tom dijelu planiramo da prve aktivnosti budu posvećene prevenciji vršnjačkog nasilja.

Izvor: Dan

Foto: Skupština Glavnog grada

NIKŠIĆ PROGNOZA