Borovinić Bojović: Pobjeda naroda rezultat litija

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da 30. avgust i njegovo nasljeđe prolaze kroz “porođajne izazove”, razne “dječije bolesti”, prehlade, a da je na njima je da učine sve da to ne ostavi bilo kakve dugotrajne posledice.

“Jutros, na 30. avgust, prvo sam pošla u Saborni hram Hristovog vaskrsenja u našoj Podgorici. Ako je izreka “Glas naroda, glas Boga” nekada ostvarila svoj puni život i značenje, to se desilo upravo na današnji dan prije tri godine. Ovdje smo položili zakletvu o odbrani svetinja, a godinu i nešto kasnije proslavili istorijsku pobjedu. Kao i svaki veliki datum, trideseti avgust i njegovo nasljeđe prolaze kroz “porođajne izazove”, razne “dječije bolesti”, prehlade… A na nama je da učinimo sve, da to ne ostavi bilo kakve dugotrajne posledice, jer vodeći računa o tekovinama ovog praznika, mi brinemo o zdravlju čitavog našeg društva. Zato je danas najbolja prilika da se podsjetimo na našu borbu, jer time obnavljamo najbolji dio nas”, navela je Borovinić Bojović na Facebooku.

Kako je istakla, velika narodna pobjeda bila je rezultat svenarodnih litija, koje je predvodio mitropolit Amfilohije, “čijim se sjenima i danas poklanjamo u izrazu najdublje zahvalnosti”.

“Na temu litija, umjesto svojih, ustupiću mjesto čuvenim riječima o. Borisa Brajovića koji je zapisao: “I sad znamo, kad se vole dva bića kaže se to je ljubav a kad se voli među sobom cijeli narod kaže se to je Litija. Litija i ljubav, eto to je ono što je Crnu Goru osvijetlilo da bi je obnovilo i preporodilo i svakim blagoslovom ispunilo”. Amin”, istakla je ona.

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA