Borelj: Pozdravljamo hrabre izbore nekih od zemalja

Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastali su se danas u Briselu, a između ostalog, razgovarali su s kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana. Saglasni su da podržavaju proširenje, ali i da očekuju reforme i poštovanje evropskih vrijednosti poput vladavine prava i demokratije.

„Pozdravljamo strateške i hrabre izbore nekih od zemalja koje su potpuno usaglašene sa vanjskom politikom i sankcijama, i ukazali smo onima koji još nijesu u potpunosti usalgašeni ili uopšte nijesu, a želio bih da pomenem posebno Srbiju, da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pristupanja EU. To je štetno za sopstvene nacionalne interese. Želimo da napredujemo sa proširenjem i šaljemo jasnu poruku da zemlje treba da iskoriste priliku u procesu proširenja koji je stvoren brzim napretkom Ukrajine“, naglasio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj.

Kako je dodao, Ukrajina napreduje, treba da prate taj put istim ritmom.

„Sada je vrijeme da se ubrzaju reforme, da se usaglase sa EU standardima i da pripreme društva za pristupanje. To je jedinstvena prilika, treba da je iskoriste“, poručio je Borelj.

Izvor: RTCG

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA