Borančić: Predložićemo da se Ada Bojana proglasi nacionalnim parkom

Ada mora biti nacionalni ekološko-naturistički park i brend visoke klase, zasnovan na spoju ekologije, turizma, istorije i kulture, poručio je kandidat Liberalne partije (LP) za poslanika na koalicionoj listi „Zajedno za budućnost koja ti pripada“ Ammar Borančić.

On je na tribini u Ulcinju, kako je saopšteno, kazao da će ta partija predložiti Skupštini Crne Gore inicijativu za zaštitu Ade Bojane kao parka prirorde.

„Ada kao takva generisaće stotine novih radnih mjesta, učiniće atraktivnijom turističku ponudu u Ulcinja a Crnu Goru potvrditi kao atraktivnu turističku destinaciju. Velika plaža i Štoj će se razvijati do nivoa najelitnijih odmarališta Mediterana. Ovaj lokalitet ima ponudu koja je jedinstvena u Evropi, a zajedno sa parkom prirode u Solani, kompletan Ulcinj postaće svojevrsno čudo prirode, zaštićena zona u koju će svoje potrebe za odmorom zadovoljiti gosti iz svih krajeva svijeta i osjetiti ljepotu netaknute prirode“, naveo je Borančić.

Naturistički kamp, tvrdi Borančić, postaje meta „sve agresvinijih“ napada krugova „bliskih Vladi Crne Gore“.

„Odlučili su da potpuno unište i rasprodaju na sumnjivim tenderima i najveće blago na Adi Bojani, i ono što je Crna Gora mukotrpno gradila pola vijeka na ovom lokalitetu. Nakon agresivne kampanje za uklanjanje rampe na ovom kampu, zatim postavljanjem ugostiteljskih objekata u sred ove plaže, organizacijom koncerata u područiju koje je zakonom proglašeno za tihu zonu, premijer i Vlada stvaraju sve preduslove za uništenje Ade Bojane“, dodao je.

Prema njegovim riječima, predstavnici vlasti su pokušali „sumnjivim“ tenderom da rasprodaju imovinu Ade i zadaju završni udarac konceptu odmarališta.

„Umjesto toga, mi nudimo poptuno novi koncept zaštite ovog područja, pružamo podršku peticiji građana koja već ima gotovo 2.000 potpisa podrške, a koja predviđa upravo jedinstven pristup razvoju Ade uz očuvanje njene specifičnosti, biodiverziteta, oaze mira ali i najprepoznatiju naturističku i FKK destinaciju u Evropi koja okuplja na hiljade inostranih turista svake godine“, zaključio je Borančić.

NIKŠIĆ PROGNOZA