Borančić: Ako se popis ne odgodi preduzećemo radikalne mjere

Potpredsjednik Liberalne partije (LP) Ammar Borančić kazao je za Antenu M da će ta partija preduzeti radikalne mjere ukoliko se popis ne odloži. Borančić je ocijenio da je najavljeni popis „agresivna kampanja kleronacionalističkih krugova iz regiona prema Crnoj Gori i to je posljednji zadatak Vlade koja radi po diktatu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Dritana Abazovića, koji se ponaša kao beogradski sluga“.

„Poruke koje smo čuli od patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija govore upravo o tome. Svoju duhovnu posjetu povodom 10 godina Hrama u Podgorici, duhovni lider je iskoristio isključivo da pošalje političke poruke. Ako to nije dokaz i nekima koji su sumnjali u ono što smo pričali, mislim da nakon ovoga niko nema sumnje da popis neće biti nažalost statističko pitanje, već će biti par-exellence poligon za obračunavanje sa građanskom državom i prije svega sa crnogorskom nacijom i pokušajem satiranja crnogorske nacije u Crnoj Gori i uništenje koncepta građanske države, nakon čega slijedi potpuno ustavno urušavanje Crne Gore, koja je decenijama trn u oku prije svega beogradskih kleronacionalističkih krugova“, navodi Borančić.

Borančić ocjenjuje da je vjerski čin osvećenja Hrama zloupotrijebljen.

„Mi bi voljeli da se Porfirije bavi svojim poslom, da govori o duhovnosti, o hrišćanskoj ljubavi, međutim od kad je stupio na dužnost nijesmo čuli ni od njega, ni od Joanikija da govore o tome. Oni konstantno govore o podjelama, konstantno pokušavaju da negiraju identitet u Crnoj Gori. Čuli smo od njih da im nije dovoljno ni što je potpisan Temeljni ugovor, da su oni i dalje nezadovoljni svojim statusom u Crnoj Gori. Ta nacionalistička zvijer, neće biti zadovoljna dok poptuno ne uruši građanski koncept Crne Gore. Vjernici bi trebali da se usprotive zloupotrijebi religije“.

Dodatno zabrinjava, dodaje Borančić, da je predjsednik Crne Gore Jakov Milatović bio domaćin dolaska Porfirija, da ga je dočekao raširenih ruku i na taj način poslao poruku supremacije jedne vjerske zajednice nad drugim u Crnoj Gori i jasno stavio do znanja ko su njegovi duhovni i politički pokrovitelji. 

foto:Gradska TV/printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA