Bojović: Sve političke partije treba da se reformišu

Sve političke partije u Crnoj Gori treba da se reformišu, smatra programski koordinator Građanske inicijative (GI) „21. maj“, Rade Bojović. Kaže da „ni pobjednici ni poraženi ni na šta ne liče“.

Bojović koji je prije 17 godina bio na čelu Pokreta za nezavisnost poručuje da je pitanje svih pitanja u Crnoj Gori da što prije postanemo članica EU. To je, kaže, jedini način da se amortizuje dobar dio nedaća i da se društvo u velikoj meri i politički i ekonomski civilizuje.

„Činjenica je da je stari režim usporio taj proces, pokazao nedovojno kvaliteta i snage da čitavu stvar ubrza a onda imamo i jedan paradoks da je novi režim proces EU integracija faktički zamrznuo, vratio ga korak unazad. Glavna nada građana ostaće taj pritisak spolja i činjenica da i Brisel želi Crnu Goru u sastavi EU i mislim da vrlo važno da se pritisak građana i spoljni pritisak koji će tjerati političke faktore da rade nešto u tom pravcu jedino svjetlo na kraju političkog tunela“, kazao je Bojović u emisiji „Dobro jutro, Crna Goro“.

Crna Gora se, smatra Bojović, izgradila u državu koja je talac političkih partija.

„Mi živimo partitokratiju. Prosto smo zarobljenici partijskih interesa“, kazao je Bojović.

Govoreći o partijskom zapošljavanju Bojović navodi da je to crnogorski standard koji gledamo tri decenije ali kao poražavajuće ističe da nova vlast, koja je, kako je kazao, došla na valu priče da neće raditi što i DPS, ima pogubniju politiku kada je u pitanju partijsko zapošljavanje.

„Lice potpune nekompetentnosti u vođenju državne politike je pokazala nova vlast i tu je delegitimizovana u kritikovanju prethodne vlasti. Ranije ste imali neke ljude i institucije koji znaju neke poslove, sada u komunikaciji sa instituicjama možete da vidite u kojoj mjeri su ljudi manje kompetentni nego ranije“, kazao je Bojović.

On ocjenjuje da ne samo da nema razlike između bivšeg i sadašnjeg režima već je, kako je kazao, aktuelni dao maksimalan doprinos pogoršanju tog obrasca.

Smatra da suverenistički blok više ne postoji.

Na pitanje o budućnosti Demokratske portije socijalista Bojović kaže da je zasićena većinska Crnsa Gora odlučila da smijeni Đukanovića ali, kako dodaje, ako to nijesu u stanju da čitaju stranke nove vlasti koje, kako navodi funkcioniše kao „mačke u vreći“ i njihova eventualna pobjeda na narednim izborima, smatra, neće ništa značiti.

„Jer će to biti nastavak sistemskog cirkusa koji gledamo posljednje dvije i po godine sa velikom izvjesnošću da i ta vlast potraje vrlo kratko, jer njihove konfrontacije, međusobni sukobi, podnešenje međusobnih krivičnih prijava nadilaze sukobe sa starim režimom“, navodi Bojović.

Smatra da uvijek neka partija može da se reformiše ali, kao dodaje, za sada nema ozbiljnih znakova da je to moguće uraditi na način koji bi bio kvalitetan, održiv i koji bi otvorio mogućnost da ta partija ili druge stranke kasnije postanu mnogo potentnije i ozbiljan takmac za osvajanje vlasti.

„Sve političke stranke treba da se reformišu. I pobjednici i poraženi ne liče ni na šta…..Potrebana nam je dubinska reforma političke klase i izbornog zakonodavstva i ako tu ne bude unutrašnji pritisak uz pomoć zapadnih saveznika oni to neće uraditi“, kazao je Bojović.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA