Bogdanović: Kod Milivoja Katnića kad policija stisne imovina ima više slojeva od bureka

Generalni sekretar i šef poslanikog Kluba Demokrata Boris Bogdanović, povodom Izvještaja o radu Tužilačkog savjeta i državnog tužilaštva i Sudskog savjeta za 2023. godinu je izjavio da „u Crnoj Gori, u zemlji koja je postala poligon za dva najveća kriminalana klana na Balkanu, koji u svojim slamaricama imaju na desetine miliona, a možda i milijardi eura, naša je obaveza da otkrijemo istinu o sistemu koji smo naslijedili, koji se nalazi između čekića i nakovnja u kojem su najviši predstavnici vlasti, policijski i najviši sistemski funkcioneri, igrali dvostruku igru, balansirajući između zakona i kriminala.“

Tokom svog obraćanja Bogdanović je istakao da je pošteno reći da je Sudski savjet kompletiran tek 27. decembra 2023. godine, što zapravo znači da je u punom sastavu radio svega tri dana.

„To se i te kako odrazilo vjerovatno na domete samog Sudskog savjeta i naravno na rezultate rada kompletne sudske grane vlasti i posebno statistike u izvještajnom periodu. Kada smo već kod statistike, možemo se osvrnuti i na nju. Čuli smo jednom da je u 2023. godini zaprimljeno ukupno novih 96 hiljada predmeta da je zatečeno 51 hiljada predmeta, što zapravo znači da je ukupno bilo oko 150 hiljada ili tačno 147 hiljada predmeta pred sudskom granom vlasti, da je riješeno ukupno 79 hiljada predmeta, što zapravo znači da je riješeno manje od ukupno zaprimljenih predmeta u 2023. godini, a da je neriješeno oko 67 hiljada predmeta. Ali prava priča se zaista krije u detaljima. Dakle, krije se kod Specijalnog odjeljenja Višeg suda koji sudi predmete iz organizovanog kriminala i korupcije i ratnih zločina pred kojim je bilo 176 predmeta, od kojih je riješeno svega 33, što zapravo znači da je neriješeno preko 80 % predmeta teškog kriminala, što za posljedicu ima puštanje na slobodu izvršilaca najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, posebno izvršilaca teških krivičnih djela protiv života i tijela, teškog ubistva, ubistva i naravno surovih likvidacija, što predstavlja jedan ozbiljan bezbjednosni rizik po državu Crnu Goru i po građane Crne Gore, jer se ne radi o običnim ljudima, ne radi se o običnim stanovnicima ove zemlje, nego se radi o članovima klanova koji imaju ozbiljnu logistiku, ozbiljna sredstva i modernu opremu za izvršenje najtežih krivičnih djela, posebno krivičnih djela surovih likvidacija, odnosno protiv života i tijela, ubistva i teških ubistva“, naveo je on.

„Dok negdje u Crnoj Gori pravda korača na štakama jedan dio sudske grane vlasti se trudi da kriminalci slobodno šetaju Crnom Gorom i jure u blindiranim automobilima i to naravno nije jedini problem. Nakon hapšenja izvršilaca najtežih krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije, prije svega Veselina Veljovića, Zorana Lazovića, Milivoja Katnića, jednog od vođa kavačkog klana, jednog od vođa škaljarskog klana, nakon hapšenja preko 50 članova drugih kriminalnih organizaciji i posebno nakon pretresa prostorija koje se nalazi u vlasništvu Bemax-a, jedan broj medija i jedan broj organizacija pokušavaju nametnuti narativ da se Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje i nova vlast, revanšistički odnosi prema izabranim i imenovanim licima u bivšem sistemu“ ističe Bogdanović.

Bogdanović je, takođe, u toku svog obraćanja objasnio da hapšenje određenih funkcionera ne može biti shvaćeno kao revanšizam.

„Meni zaista ne može biti jasno kako hapšenje Zorana Lazovića može biti revanšizam kada je to lice koje se tereti za stvaranje kriminalne organizacije čiji su članovi postali njegov sin Petar Lazović i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, čija je organizacija formirana radi stvaranja nezakonite dobiti i nezakonite moći. Zaista mi ne može biti jasno kako bilo ko u Crnoj Gori ili van Crne Gore može braniti čovjeka koji je negdje državni posao borbe protiv kriminala prevorio i pretočio u porodičnim poslovima. Ja zaista mislim i tvrdim da je sve one ljudi u bezbjednosnom sektoru koji su imali obavezu da se bore protiv kriminala i korupcije i koji su taj posao pretvorili u lični posao ili porodični posao kriminala, stigla negdje zaslužena pravda, možda neke prekasno kada su ostavili previše tragova i suza i nepravde, a bojim se i krvi za sobom. Zaista mi ne može biti jasno kako hapšenje Zorana Lazović može biti revanšizam kada se radi o licu koje je bilo u prijateljskim odnosima sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom i kojem je na kraju poklonio i blindirano vozilo i ja zaista mislim i smatram i tvrdim da taj poklon nije znak prijateljstva, nego je znak klasičnog saučesništva, a oni koji su bili svjesno prijatelji i saučesnici lica u bezbjednosnom sektoru, koji su imali obavezu da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije i koji su taj posao pretvorili u lični ili porodični posao kriminala, su ne samo naši najveći državni neprijatelji nego naši najvećih državnih izdajnici. Kako može biti hapšenje Zorana Lazovića revanšizam kada je čovjek izdao sopstvenu zakletvu koju je dao sopstvenoj državi i građanima Crne Gore da će se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, a u zemlju je pustio nezakonito Marka Miljkovića i Veljka Belivuka koje je na press konferencijama promovisao kao prijatelje i patriote ove zemlje. E ako su nam takva lica prijatelji i patriote mogu onda tek da zamislim kakve su nam neprijatelji i kakvi su nam zlikovci“, dodao je on.

Šef poslaničkog kluba Demokrata ističe da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije u suštini jeste borba protiv zlikovaca i svih onih koji veličaju zlo.

„Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije nije borba protiv ljudi, nego protiv zlikovaca i svih onih koji veličaju zlo, a svi oni koji se prepoznaju u riječima upućenim kriminalcima, možda je pravi trenutak i pravo vrijeme da se zapitaju „zašto“? Zašto hapšenje Milivoja Katnića može biti revanšizam kada je to lice koje u Bajramovici i Novom selu ima imovinu vrijednu 1,000,050 hiljada eura, dok ukupni prihodi njega, članova njegove porodice, njegovog sina, njegove kćerke iznose svega 200 hiljada eura? Dakle sa 200 hiljada eura ukupnih prihoda kompletne familije došao je do imovine vrijednosti preko 1,000,050 hiljada eura, s tim što valja istaći da je ovo građevinska vrijednost imovine, vrijednosti imovine u izgradnji, a ne prodajna vrijednost koja je višestruko veća od procijenjene vrijednost. Što zapravo znači da Milivoje Katić očigledno nije otkrio da ova zemlja rađa samo luk i krumpir, nego i milion. I kako uopšte hapšenje Milivoja Katnića može biti revanšizam kada je pored ove višemilionski vrijedne imovine izjavio i saopštio da je svojoj kćerki poklonio 50 hiljada eura, a svom sinu čak 106 hiljada eura i kad se pošlo tragom tog novca, utvrđeno je da se taj novac ipak nalazi na njegovom računu. Dakle, poklonio pare, a pare i dalje kod njega“, kazao je Bogdanović.

Takođe je istakao da se MIlivoje Katnić, prilikom pretresa svojih objekata, ponašao kao domaćin istih, jer u u suštini to i jeste.

„Kako recimo hapšenje Milivoja Katnića više uopšte može biti revanšizan kada se prilikom pretresa svakog objekta u Bajramovici i Novom selu ponašao kao pravi domaćini, jer zaista je bio domaćin sve dok nije prešao prag Specijalnu policijskog odjeljenja, kada se volšebno predomislio, okrenuo priču za 180 stepeni i ipak, tvrdio da nije bio u tim objektima domaćin. Nego da te objekte koriste druga lica i kada su ga pitali koja su to lica, izjavio je da su to njegova kćerke, njegov sin, njegov bratanić. Dakle, članovi njegove familije“, naveo je.

Na kraju svoga izlaganja Bogdanović je konstatovao da se pod pritiskom policije ispostavilo da imovina Milijova Katnića ima više slojeva.

„Kod Milivoja Katnića kad policija stisne imovina ima više slojeva od bureka, tako da nas ne bi zaista na kraju začudilo da tu imovinu prijavi negdje kao muzejski eksponat što bi bio vrijedan poklon državi Crnoj Gori koja bi zaslužila jedno počasno mjesto u muzeju najvećih prevara koje smo ikad u svom životu imali prilike da vidimo, gledamo i slušamo s tim što takve prevare mogu proći samo kod nas u ovakvoj Crnoj Gori“, zaključio je on.

foto: Demokrate

NIKŠIĆ PROGNOZA