Bivši funkcioneri SNP-a u septembru osnivaju novu partiju

Doskorašnji funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP), od kojih je dio još uvijek u državnoj vlasti, planiraju osnivanje stranke u septembru, do kada očekuju da će biti formirana i nova vlada.

U posljednjih mjesec dana došlo je do značajnih promjena kada je u pitanju nova partija, a prije svega postalo je jasno da na njenom čelu neće biti, kako se spekulisalo u javnosti, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. „Dan“ nezvanično saznaje da on ne razmišlja o promjeni partijskog tabora i da će i dalje ostati potpredsjednik Pokreta Evropa sad.

Crnogorski mediji su u više navrata objavljivali informacije da bivši funkcioneri SNP-a očekuju podršku aktuelnog predsjednika države i funkcionera Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, koji je, prema tim planovima, trebalo da povuče za sobom i dio svojih pristalica i poslanika te stranke u Skupštini.

Mediji su objavili da je za Milatovića planirano mjesto šefa partije, a na njega se računalo jer je njegovo razmimoilaženje sa liderom PES-a Milojkom Spajićem, kako su procijenili, neminovno.

Milatović nije odgovorio na pitanja da li je razgovarao sa bivšim funkcionerima SNP-a na tu temu i da li je zainteresovan da im pruži podršku i eventualno preuzme vođenje nove partije nakon registracije, ili je to samo njihovo očekivanje i računica.

U medijima se pojavila i nezvanična informacija da u novoj partiji neće biti Aleksandar Damjanović, koji je SNP napustio još 2017. godine, ali se sada, takođe nezvanično, može čuti da su njeni osnivači vrlo zainteresovani da on bude u njihovim redovima, možda čak i kao lider.

SNP je od osnivanja pretrpio više partijskih rascjepa, pa je od najbrojnijeg kluba u Skupštini stigao do ivice cenzusa na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, dok u Skupštini Glavnog grada više nema odbornike.

Tu stranku su nedavno napustili Danijela Đurović, Marko Kovač, Miomir Vojinović Nebojša Vuksanović, a od nje su se distancirali nakon objave odluke o njenom nastupu na parlamentarnim izborima. Prema informacijama iz više izvora, oni će se registrovati kao grupa građana.

Ko su osnivači partije

Danijela Đurović je donedavno bila na funkciji predsjednice Skupštine Crne Gore, Kovač je ministar pravde, a Vojinović ministar prosvjete, dok je Vuksanović bio nosilac liste SNP-a na lokalnim izborima u Podgorici u oktobru prošle godine, kada je stranka ostala ispod cenzusa.

Bivši funkcioneri SNP-a nisu željeli da saopšte da li planiraju formiranje novog političkog subjekta na principima izvornog SNP-a. Đurović je nakon distanciranja od SNP-a saopštila da još ne želi da se izjašnjava o svom daljem političkom djelovanju. Inače, ona je bila potpredsjednica SNP-a.

Kovač nije bio poznat javnosti prije izbora za ministra, kao ni Vuksanović dok u ime SNP-a nije izabran za predsjednika Odbora direktora „Plantaža“.

Oni figuriraju kao osnivači nove partije, a sada je u igri i Aleksandar Damjanović.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA