Bilčik: Od 2020. Crna Gora nije napravila nikakav napredak ka EU

Predsjedavajući u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU Vladimir Bilčik ocijenio je da Abazovićeva vlada nije ispunila veliki broj ciljeva koji su krucijalni za evropsku budućnost Crne Gore.

„Ono što mogu da kažem je da od 2020. Crna Gora nije napravila nikakav napredak ka EU. To je jedino što zapažamo od izbora 2020. i nadam se da će izbori 2023. donijeti promjenu“, kazao je Bilčik za Pobjedu, komentarišući rad i Krivokapićeve i Abazovićeve vlade.

Dodao je da smatra da u Crnoj Gori postoji nekoliko partija, uključujući i „Za budućnost Crne Gore“, čija je evropska posvećenost upitna.

„Iz ugla EU, važno je da vlada bude sastavljena od onih snaga koje će biti proevropske i pro-EU“, rekao je Bilčik.

On je naveo da će sarađivati sa svakom vladom koja je proevropska i koja ima jasnu većinu.

Imao je, kaže, razgovor sa Milom Đukanovićem prošle nedjelje u Bratislavi. 

„On je sada bivši političar i bivši predsjednik i mislim da je to znak važnog testa sazrijevanja crnogorske demokratije. Crna Gora ima sve šanse za demokratsku prosperitetnu EU budućnost i sada je na novom političkom rukovodstvu da radi na tome. Mislim da je zdravo za demokratiju da poslije nekog vremena na vlast dođu drugi ljudi, a na osnovu legitimnih izbora. Karte su u rukama glasača, i zavisno od toga ko će biti u parlamentu, ko će voditi partije zavisiće i sporazumi“, dodao je on.

Na svakoj partiji je, kako kaže, da utvrdi svoje pozicije.

„Kao što se dešava u bilo kojoj partiji, tako je važno i šta se dešava u DPS. Mnogo toga će zavisiti od toga kako će nastupiti na izborima, kako će ubijediti glasače i kako će ubijediti partnere nakon izbora šta je važno za evropsku agendu. Sada je to na novoj generaciji političara i držim im palčeve“, poručio je Bilčik.

„Moldavija i Ukrajina ne mogu preteći Crnu Goru“

Predsjedavajući u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU Vladimir Bilčik smatra da Moldavija i Ukrajina sigurno u narednih nekoliko godina ne mogu preteći Crnu Goru na putu ka EU.

„Proširenje je proces. Zadovoljan sam što su Moldavija i Ukrajina dobile kandidatski status, ali Crna Gora je u drugačijoj poziciji – pregovora 10 godina, otvorila je sva poglavlja i ima jasne zadatke koje treba da sprovede, posebno u oblasti pravosuđa i vladavine prava, kao i strukture reforme koje bi je pomjerile bliže ka EU. Trebaju nam Moldavija i Ukrajina jednako kao Balkan, a to što su one dobile kandidatski status je šansa za Balkan jer će to donijeti novu energiju proširenju“, kazao je Bilčik.

Trenutno, kako je rekao, postoji istorijska mogućnost da se u narednih par godina desi proširenje, tako da bi Crna Gora mogla biti „game changer“.

Izvor: Pobjeda

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA