Bez reformi nema evropske perspektive

Iako nas crnogorski zvaničnici već godinama uvjeravaju da je naša zemlja u potpunosti posvećena evropskom putu, još uvijek je nepoznanica kada ćemo i zvanično postati dio evropske porodice. Bez reformi nema evropske perspektive, a najvažnija je izgradnja stabilnih i funkcionalnih institucija koje će biti sposobne da se nose sa potencijalnim izazovima u budućnosti i obezbijede kvalitetan život u Crnoj Gori, saglasni su sagovornici „Dana“.

Politički aktivista Nikola Grdinić kazao je za „Dan“ da će na unutrašnjem planu ubrzanje procesa eurointegracija najviše zavisiti od budućeg stanja u ministarstvima pravde, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i ekologije–održivog razvoja.

– Na spoljašnjem planu zavisiće od samog stanja u Evropskoj uniji, prije svega zbog krize izazvane ratom u Ukrajini. Pošto su najproblematičnija poglavlja vezana za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, te pitanja ekologije i održivog razvoja, a skoro sve partije koje će uzeti učešća na sledećim parlamentarnim izborima, makar deklarativno, zalažu se za ulazak u EU, u pomenutim ministarstvima trebalo bi tražiti odgovore na pitanja o tajmingu punopravnog članstva. Ipak, mislim da je mnogo važnije da – ako do učlanjenja u EU dođe – to odradimo kvalitetno, a ne samo brzo. Tu prije svega mislim da je važno da izgradimo stabilne i funkcionalne institucije koje će biti sposobne da se nose sa potencijalnim izazovima u budućnosti i obezbijede kvalitetan život u Crnoj Gori, šta god se bude dešavalo na spoljnopolitičkom planu. Tu treba da bude naš fokus, pa će i pozivnica za punopravno članstvo prije stići. Ipak, ja je ne očekujem prije 2028. godine – istakao je Grdinić.

I EU od novog rukovodstva u Crnoj Gori očekuje da se usredsredi na ključne reforme koje su neophodne da bi zemlja napredovala u procesu evropskih integracija.

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da su evropske institucije spremne da sarađuju sa Crnom Gorom i svim političkim akterima kako bi pomogle zemlji da ostane na svom strateškom putu i izgradi konsenzus o akcijama koje su ključne za proces pridruživanja EU, prenosi „Slobodna Evropa“.

Po mišljenju politikologa Vladimira Pavićevića, što se tiče politike proširenja, na potezu je Evropska unija.

– Momenat je da se u Briselu donese politička odluka da se Crna Gora po hitnoj proceduri primi u punopravno članstvo i da se time pokaže da je politika proširenja zaista i dalje živa. Ne bi bilo prvi put da neko postane član a da nije ispunio baš sve što se očekuje. Ukupna evropska dobit bi od jedne takve odluke u ovom momentu bila ogromna. U jednom važnom evropskom dokumentu iz 2018. godine čak je i zapisano da su Srbija i Crna Gora dvije države koje bi mogle da računaju na članstvo već 2025. godine. Hajde da se podsjetimo te najave i takve mogućnosti i da sa našim evropskim partnerima pokušamo da dogovorimo da Crna Gora najbrže moguće pristupi EU – kazao je Pavićević za „Dan“.

Marfi i Piters danas u Crnoj Gori

Američki senatori Kris Marfi i Geri Piters posjetiće Crnu Goru u okviru regionalne turneje na Zapadnom Balkanu. Prema Marfijevoj ocjeni, iako je bilo napretka na crnogorskom putu ka EU, ima još posla.

Prema najavama, dvojica američkih senatora razgovaraće danas sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Posjeta dvojice senatora regionu dolazi i nekoliko dana nakon što je Komitet za spoljne poslove američkog Senata održao sjednicu o politici Vašingtona na Zapadnom Balkanu.

Izvor: DAN

Foto: Bošnjačka stranka Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA