Bez potvrde da Hrvatska povlači na konsultacije ambasadora iz Crne Gore

Iako su pojedini mediji prenijeli informaciju da će Hrvatska uputiti protestnu notu Crnoj Gori zbog toga što je Rezolucija o genocidu u Jasenovcu uvrštena u dnevni red Skupštine, te da će ukoliko rezolucija bude usvojena, Hrvatska povući na konsultacije svog ambasadora u Podgorici Veselka Grubišića, iz Ambasade te državi u Crnoj Gori kazali su da zasad ne mogu da potvrde te informacije. Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore još nema zvaničnih informacija o ovome.

Prema današnjem pisanju „Dana“, Hrvatska će uputiti protestnu notu Crnoj Gori zbog toga što je Rezolucija o genocidu u Jasenovcu uvrštena u dnevni red crnogorskog parlamenta, a ako ona bude usvojena, povući će na konsultacije svog ambasadora u Podgorici Veselka Grubišića. 

Na pitanje jesu li ove informacije tačne, iz Ambasade Hrvatske rekli su da zasad ne mogu da to potvrde. 

Podsjetimo, upućen je predlog da dnevni red današnjeg zasijedanja Skupštine bude dopunjen predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu. 

Prema predlogu rezolucije, svjesna istorijske važnosti Jasenovca kao mjesta gdje su živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine. Tekst Predloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu počinje konstatacijom da se ona pokreće „polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava”.

I državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić, koja je u ime Hrvatske učestvovala na međuvladinoj konferenciji, rekala je da dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju suzdržavanje i nepreduzimanje radnji koje bi mogle da štete ili su u suprotnosti sa principom dobrosusjedskih odnosa.

Upitana da li Hrvatska smatra da je najavljena rezolucija o Jasenovcu korak ka narušavanju dobrosusjedskih odnosa, odgovorila je da je taj potez nepotreban i neprikladan.

„To bi omogućilo da Crnu Goru instrumentalizuje neko spolja, a to je nešto što zaista nije dobra poruka za državu koja želi da nastavi evropski put. Način na koji će se Crna Gora ponašati u narednom periodu značajno će uticati na njen evropski put. Zaista želimo da Crna Gora prepozna značaj ovog trenutka i prepozna važnost postupanja u skladu sa vrijednostima i principima koji su sastavni dio pregovaračkog procesa“, kazala je Metelko Zgombić i dodala da Hrvatska apsolutno osuđuje sve zločine, „ali je potpuno neprimjereno da jedna od njima susjednih zemalja, kao reakcija na rezoluciju o Srebrenici u UN, sada pokušava da otvori pitanje koje je odavno zatvoreno“.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA