Bez osvježenja do otrežnjenja: Sa kakvim kadrovima i retorikom najjače političke grupacije izlaze na izbore

Obistinile su se najave pojedinih političkih partija da će znatno promijeniti svoju kadrovsku strukturu, ali to apsolutno ne znači da je došlo do „osvježenja“, odnosno do promjene imidža tih partija, što je, po mnogima, neophodno za bolji rezultat na predstojećim izborima.

Glavni odbor SDP-a Crne Gore nije prihvatio, tijesnom većinom, savez sa DPS-om, SD, LPCG i DUA, a nosilac liste te partije neće biti predsjednikm Raško Konjević, kako se očekivalo. Većina u GO SDP-a prihvatila je sugestiju cetinjskog odbora stranke i podržala samostalan nastup.

Ima novina i u ostatku nesuđene koalicije, pa na listi DPS-a neće biti nekih poznatih lica iz te partije poput Predraga Boškovića, Miloša Nikolića i Aleksandra Bogdanovića, kao ni starijeg kadra poput Duška Markovića, Branimira Gvozdenovića, Mevludina Nuhodžića, Petra Ivanovića, Luiđa Škrelje… Na čelu njihove liste biće Danijel Živković.

U SDP-u planiraju da stranačku listu predvode Bojan Zeković Ivan Vujović.

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) Ana Nenezić očekuje da ćemo i u ovoj kamanji za parlamentarne izbore imati red obećanja, red optužbi.

– Vjerujem da će Pokret Evropa sad upostaviti temelje i dinamiku kampanje, a druge partije će se postaviti prema PES-u u odnosu na to da li očekuju koaliranje sa PES-om poslije izbora ili ne. Onaj ko bude napadao PES ne očekuje koaliciju, oni koji budu pokušavali da spuste loptu očekuju koaliciju, jer sva istraživanja pokazuju dominaciju Evrope sad – kaže Nenezić.

Govoreći o listi DPS-a, koju će predvoditi vršilac dužnosti predsjednika partije Danijel Živković, Nenezić smatra da lista može biti neko osvježanje, jer je u vrhu mlađi kadar, a nekih funkcionera za koje se vežu afere nema na listi.

– Ovo nije iznenađenje. Pitanje je bilo ko će biti na čelu liste. Ja sam očekivala da će to biti jedna nestranačka ličnost koja će dati novi zamah u smislu posvećenosti EU integracijama – rekla je Nenezić.

Naglašava da je Crnoj Gori potrebna jaka opozicija.

– Vidjećemo kako će se DPS kotirati na izborima. U stalnom su padu, i to oko 20 odsto glasova, što nije zanemarljivo. Očekujem još koalicija i da ćemo imati još iznenađenja – navela je Nenezić.

Od koalicije Demokrata i GP URA očekuje da se okupe oko borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, dok će PES, kako smatra, kampanju voditi na krilima ekonomskih tema.

Smatra i da je zaokret u retorici Andrije Madića u predsjedničkoj kampanji bio pozitivan, ali ne očekuje nastavak.

– Postoji velika vjerovatnoća da nosilac liste bude Milan Knežević. Oni će se držati u okvirima onoga što je krajnja desnica i buđenje jakih emocija, jer tako najlakše pridobijete birače. To je njihov pokušaj da vrate dio birača – ocijenila je Nenezić, koja u predizbornoj kampanji očekuje i zloupotrebe državnih resursa.

Milena Muk iz Instituta Alternativa konstatuje da je konačno jasno da ćemo na izbore 11. juna, ali još uvijek ne znamo kako će većina partija izaći na birališta.

– Lista DPS-a ne djeluje kao osvježenje, ne nudi nova imena – ocijenila je Muk.

Kako je dodala, još uvijek ne znamo kako će DF izaći na izbore, odnosno ko će činiti tu koaliciju.

– Ono što mi se čini kao nagovještaj jeste da nećemo imati neku drastičnu promjenu narativa i prevazilaženje nekih uobičajenih identitetskih tema. DF se nakon kratkog izleta pred predsjedničke izbore vratio na staro – smatra Muk.

Bojana Jokić iz LGBT foruma „Progres“ smatra da i DF i DPS pokušavaju da se upodobe kao potencijalni prihvatljivi partneri. Listu DPS-a vidi kao uklanjanje kadra koji budi negativne stavove kod građana i EU.

– Mislim da će ovo biti blaga kamanja, gdje će obje te strukture raditi na tome da budu poželjni partneri – zaključila je Jokić.

Poslaničke liste predaju se do utorka u ponoć i, kako sada stvari stoje, tog dana će ih većina partija i dostaviti Državnoj izbornoj komisiji.

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

Tu odluku donio je u martu, dan nakon što je, pozivajući se na Ustav, donio ukaz o raspuštanju aktuelnog saziva Skupštine.

Prije toga, aktuelna skupštinska većina nije uspjela da formira novu niti da rekonstruiše postojeću vladu Dritana Abazovića, kojoj je u avgustu prošle godine izglasano nepovjerenje.

Pokret za promjene više nije u Demokratskom frontu

Pokret za promjene više neće biti dio političkog saveza Demokratski front, potvrđeno je „Danu“ iz više izvora iz DF-a.

Na parlamentarnim izborima 11. juna u okviru koalicije Demokratski front najvjerovatnije će nastupiti Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija.

Iz Demokratskog fronta će nakon 11 godina izaći Pokret za promjene, što će najvjerovatnije biti zvanično saopšteno danas na konferenciji za novinare.

NSD, DNP i PzP nastupali su zajedno na svim izborima od 2012. godine.

Obećavaju nam i dugovječnost

Crna Gora će postati prva zemlja koja će se baviti dugovječnošću svog stanovništva kroz inovativne zakonske okvire, poručio je jedan od lidera Pokreta Evropa Sad (PES) Milojko Spajić.
Prema njegovim riječima, pored biotehnologije, medicine i IT blokčejna, Crna Gora će na mnogim poljima pobijediti i biti pionir.

– Naša prelijepa zemlja biće ona u koju se najbolji sinovi i ćerke vraćaju. Želimo da naši građani žive duže, ali i ispunjenije i srećnije, ovdje i nigdje drugo, i to je pravi cilj programa „Evropa sad 2“ – rekao je Spajić.

Tekst o Spajiću objavljen je u časopisu „Forbs“, a autor je Džon Kambers.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA