Bešić: Izbori su neminovni i neophodni, neodgovorno ponašanje većine zarad koji dan vlasti

Direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Milena Bešić poručuje da su vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori neminovni, a i neophodni kako bi se zakonodavna i izvršna vlast što prije dovele u legitiman status.

„Vijesti“ su danas objavile da će Kolegijum predsjednice Skupštine razmatrati naredne sedmice opciju dijela parlamentarne većine o donošenju akta kojim bi se poništio ukaz odlazećeg predsjednika države Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta.

Ako bude postignut dogovor na Kolegijumu, akt će biti upućen plenumu na izjašnjenje. Nakon što bi takav akt Skupština eventualno usvojila, ne bi važila ni odluka o raspisivanju izbora za 11. jun, pa bi izbore raspisao novi predsjednik Jakov Milatović koji na dužnost stupa 21. maja.

„Međutim, krajnje je neozbiljno i neodgovorno ponašanje političara, predstavnika većine koji se po svaku cijenu žele zadržati u strukturama vlasti, pa makar i samo koji dan duže. Ni Vlada ni Skupština nemaju puni legitimitet za odlučivanje, a ponašaju se kao da su u punom mandatu i predlažu odluke krajnje upitne s aspekta ustavnosti“, rekla je Bešić „Vijestima“.

To je, kako je dodala, nastavak višemjesečne prakse, kontinuiranog nepoštovanja postojećih zakona i ustavnih odredbi, a svakako i posljedica nepostojanja zakona o skupštini i vladi.

„Koncept pravne države je do te mjere narušen, da je izuzetno nezahvalno dati prognozu, no ipak lično mislim da će se izbori održati 11. juna, a sudeći i po izjavi novoizabranog predsjednika Milatovića, koji je kazao da ne postoji pravni osnov na osnovu koga bi on poništio ukaz predsjednika Đukanovića“, kazala je Bešić.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA