Berane: Vanredni izbori kao izlaz iz političke agonije

Zajednički zaključak opozicionih partija u Beranama je da se iz trenutne političke krize u ovom gradu može izaći jedino održavanjem prijevremenih lokalnih izbora.

Takav zaključak je uslijedio nakon što je nedavno, zbog nedostataka kvoruma, prekinuta sjednica lokalnog parlamenta sazvana po hitnom postupku, na kojoj je trebalo da se razmatra predlog da se, shodno koalicionom dogovoru DF-a i Demokrata, na mjesto predsjednika opštine Berane izabere Damjan Ćulafić.

– Mi smo bili konstruktivni, pojavljivali smo se na sjednice i održavali kvorum u nekoliko navrata, ali, zaista, sve to više prelazi u apsurd. Konačno mora se poći na vanredne izbore i tako prekinuti ova agonija – kazala je odbornica SNP-a Mira Paunović.

Dodala je da su zbog nefunkcionisanja lokalne vlasti i same Opštine novi izbori neminovnost.

– Već dvije godine lokalna uprava ne funkcioniše kako treba. U krajnjoj liniji trpe građani Berana, tako da nema potrebe za produžavanjem ovakvog stanja. Ne vidim zašto bi se neko bojao izbora i čemu ovoliki strah. Nema potrebe za bilo kakavu paniku, jer budžet Opštine je usvojen, što znači da se plate zaposlenima mogu normalno isplaćivati – naglasila je Paunović.

Na sjednici SO, koja je bila zakazana za 25. jun, nijesu se pojavili odbornici vladajuće većine u Beranama, što po mišljenju predstavnika DPS-a predstavlja neviđeni apsurd. Kazali su da je to argument više da se u ovom gradu što prije skrati mandat sadašnjem skupštinskom sazivu i raspišu novi izbori.

– Nije samo pitanje rotacije predsjednika Opštine izazvalo krizu vlasti u Beranama, već je to kruna svega što se u zadnjih dvije godine dešavalo unutar vladajuće koalicije. Nedopustivo je da odbornici vladajuće većine ne dođu na sjednicu na čiju je inicijativu sazvana ta sjednica. Sve to govori o njihovoj ozbiljnosti i stavlja do znanja da su novi izbori jedino rješenje za izlazak iz ove krize. Ovdje se radi samo o uskopartijskim i ličnim interesima – naglasio je odbornik DPS-a Branislav Jokić.

Više od dva mjeseca vladajuća većina u Beranama nije uspjela da postigne dogovor o sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvje godine obavlja Vuko Todorović iz redova Nove srpske demokartije, a preostale dvije Damjan Ćulafić, funkcioner Demokratske Crne Gore. Problem predstavlja to što odbornici Miki Đukić(NSD) i Miloš Rmuš (PzP) ne žele da podrže Ćulaćifevu kandidaturu za predsjednika Opštine.

PzP: Jedina opcija skraćenje mandata

Iz beranskog Odbora Pokreta za promjene,koji sa jednim odbornikom participira u vladjućoj većini, smatraju da je, poslije svega što se izdešavalo unutar lokalne vlasti, neophodno da se ide na nove prijevremene izbore. Oni su kao neosnovane odbacili tvrdnje da njihova partija snosi dio odgovornosti za novonastalu situaciju.

– Kao da je neko htio krizu vlasti da iskoristi za što bolje izborno pozicioniranje i podmetne je onima koji u izazivanju krize nisu ni učestovali. Nadamo se brzom rješavanju trenutne situacije, jedina opcija koja je ostala je skraćenje mandata skupštine i novi izbori na kojima će građani o svima nama dati svoj sud. Mi svakoga potpuno relaksirani možemo da pogledamo u oči i izgleda se jedini ne plašimo izbora- navedeno je iz Odbora PzP-a.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA