Bečić – Žerka Hodža: Uspjeh CG na evropskom putu donijeće korist Kosovu i cijelom Zapadnom Balkanu

Uspjeh Crne Gore na evropskom putu donijeće korist Kosovu i cijelom Zapadnom Balkanu, ne samo na nivou razmjene iskustava, već i zato što će Crna Gora sa te pozicije lakše moći da pomogne svojim susjedima, kazala je ambasadorka Kosova Arijana Žerko Hodža tokom današnjeg susreta sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslova Aleksom Bečićem. 

Tokom susreta, kako je saopšteno, ambasadorka je naglasila istorijske, političke i međuljudske veze samih građana koje povezuju Crnu Goru i Kosovo, i izrazila zahvalnost našoj zemlji za podršku brojnim integracionim i reformskim procesima.

“Uspjeh Crne Gore na evropskom putu donijeće korist Kosovu i cijelom Zapadnom Balkanu, ne samo na nivou razmjene iskustava, već i zato što će Crna Gora sa te pozicije lakše moći da pomogne svojim susjedima”, konstatovala je ambasadorka Kosova tokom susreta.

Iz Bečićevog kabineta su naveli da  Žerka Hodža je posebno istakla neophodnost saradnje na polju bezbjednosti, uzimajući u obzir zajedničke granice i potrebu za zajedničkim djelovanjem u suprotstavljanju organizovanom kriminalu.

Navodi se da Bečić je potvrdio stoprocentno opredjeljenje Crne Gore za proevropski i prozapadni kurs, naglašavajući važnost jačanja saradnje sa susjednim zemljama.

“Od međusobne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, dobrih odnosa, ekonomske, političke, pomoći u integracionim procesima i drugih oblika saradnje, svi zajedno imamo koristi, od drugačijih pristupa postoji samo šteta, tako da je formula vrlo jednostavna i put saradnje, dijaloga i dogovora nema alternativu”, naglasio je Bečić.

Njegovo uvjerenje da bi ulazak Crne Gore u evropsku porodicu država donio značajnu korist ne samo našem društvu, već i cjelokupnom Zapadnom Balkanu, ogleda se u činjenici da je zajednički prosperitet ključ za uspješnu budućnost.

„Za borbu protiv kriminalnih struktura potrebni su nam časni, hrabri i vrijedni pojedinci“

U kontekstu bezbjednosnog sektora, kako je navedeno, Bečić je naglasio važnost hrabrih pojedinaca, časnih i vrijednih koji su spremni na beskompromisnu borbu protiv kriminalnih struktura kako bi, kako je kazao, “država pobijedila, a državne instituicje se očistile od tih pošasti”.

Osim toga iz kabineta navode da se Bečić osvrnuo na uspješno riješeno pitanje predstojećeg popisa uz obezbjeđivanje najvećih kontrolnih mehenizama u istoriji Crne Gore, ističući važnost jačanja demokratskih kapaciteta i transparentnosti crnogorske vlasti.

„Kada imamo izgrađene i ojačane institucije i kada o vladavini prava govorimo pod imperativom, stvaramo ambijent u kom se kriminalne grupe ne mogu snalaziti i postižemo vidljive rezultate, čime dajemo doprinos stabilnosti i sigurnosti što je, duboko sam uvjeren, u interesu svih”, zaključio je Bečić.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA