Bečić: Zaposliti dvije generacije pitomaca sa policijske akademije u Danilovgradu

Potpredsjednik Vlade i zamjenik premijera Aleksa Bečić sastao se danas sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Don Meken.

Odnosi Velike Britanije i Crne Gore su, kako navode iz Vlade, oduvijek bili prijateljski, istinski i partnerski. U prilog tome govore i brojni realizovani projekti, kao i 145. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dvije zemlje, a naročito ohrabruje ojačano članstvo u NATO-u 2017. godine.

„Jako i kredibilno partnerstvo sa NATO savezom, privrženost evropskim integracijama, 100% usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, razvijanje prijateljskih odnosa sa svim državama koje je Crna Gora priznala, kao i implementiranje svih međunarodnih obaveza, biće naš prioritet i u vezi s tim bićemo garant prozapadnog puta Crne Gore“, istakao je Bečić, govoreći o različitim političkim izazovima na političkoj sceni u protekle tri godine.

Bečić je potvrdio važnost rješavanja izazova u pravosuđu, ističući spremnost da pruži maksimalan doprinos po pitanju izbora sedmog sudije Ustavnog Suda kao i izbor VDT-a i nedostajućih članova Sudskog savjeta kako bi na ovaj način, što prije, deblokirali pravosuđe.

Potpredsjednik Vlade je istakao da je MUP-u hitno potrebna nova Strategija za borbu protiv korupcije, nova Strategija za transnacionalni organizovani kriminal, te nova Strategija za bezbjednost saobraćaja, jer je Program za bezbjednost saobraćaja istekao 2022. godine.

Bečić je posebno istakao važnost brzog djelovanja u digitalizaciji podataka i interoperabilnosti između ključnih državnih institucija i zastražio od ministra unutrašnjih poslova hitnu digitalizaciju podataka, te istakao potrebu za zapošljavanjem dvije generacije pitomaca kadrova iz Policijske akademije, čime se odražava potreba za dinamičnim i prilagodljivim upravljanjem ljudskim resursima.

„Imamo kadrovski deficit, školujemo kadrove, ulažemo sredstva, želimo školovan kadar na tim pozicijama“, istakao je Bečić.

On je jasno stavio do znanja da bezbjednosni sektor mora biti „očišćen od politike i mafije“, čime se ne samo odražava snažna odlučnost Vlade, „već i njen neumorni trud da izgradi društvo utemeljeno na pravdi i jednakosti za sve svoje građane“.

Britanska ambasadorka je notirala predstavljene ciljeve 44. Vlade, dodavši da Crna Gora ima priliku da se približi Evropskoj Uniji i da u ostvarenju tog cilja „Crna Gora ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva“.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA