Bečić: Savijena kičma nikad nije bila opcija

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Aleksa Bečić, je tokom predavanja koje je održao u sklopu trećeg dana REACT foruma, koji se održava na Žabljaku u organizaciji NVO „Alfa centar“, odgovarajući na pitanje učesnika da li se zbog činjenice da se nalazi na listi nepoželjnih osoba u Hrvatskoj, osjeća odgovornim ukoliko dođe do eventualne komplikacija na putu  Crne Gore ka Evropskoj uniji, odgovorio da je uvijek vodio računa o Crnoj Gori, o svom i dostojanstvu Crne Gore i doprinosu institucija i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Ja sam jedini javni funkcioner koji je bio ili jeste malo na tim listama, prvo Republike Srbije, a sada na listi Hrvatske. Moramo uvijek biti principijelni. Ponosan sam što smo jedini poslanički klub koji je glasao i za rezoluciju o Srebrenici, i o Pivi i Velici i o Jasenovcu. Pri tome, ni jedno slovo te rezolucije o Jasenovcu nijesam vidio da je neko osporio. To nijesu teme koje su mi primarne i kojima se bavim. Ali, kada dođu pitanja izjašnjenja morate biti principijelni, jer ne smijete da izgubite principe i dostojanstvo“, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Kako je istakao, nije i neće nikada biti spreman da se igra sa dostojanstvom Crne Gore.

„Niko nas neće prevaspitavati, niko neće uređivati naša unutrašnja pitanja, niko vlast i narodne poslanike u Crnoj Gori neće birati, osim građana, jer savijena kičma nikad nije opcija…Rezultati su mjerilo svega i ako imamo rezultate na evropskom putu nema tog eventualnog pokušaja, a ja vjerujem da svi svi težimo istom cilju, niti tih blokada koje to mogu da zaustave. Rezultati se vide, a mnogo je tu zemalja. Postoje interesi Crne Gore, ali i EU, i mislim da su sada kompatibilni. Mislim da trebamo jedni drugima u ovom složenom geopolitičkom trenutku i treba da jedni drugima pomognemo da Crna Gora bude 28. zemlja EU. To je zajednički cilj“, kazao je Bečić.

Smatra da je demokratska i evropska vrijednost, posebno onih zemalja koji su već u EU, da zemlju koja je kandidat, a posebno ukoliko je riječ o susjedu, pomažu i da, ako nešto dobro rade na evropskom putu u odnosu na zacrtanu agendu, afirmišu.

„Nije demokratska i evropska vrijednost da ulazite na teren dnevne politike, da se miješate u unutrašnja pitanja, da pitanjem blokade pokušavate riješiti neka svoja otvorena pitanja koja sa nekim susjedom imate decenijama, mnogo prije ove vlasti. Imamo mi mnogo drugih pitanja koja smo naslijedili i koja su otvorena, kada je u pitanju naš susjed, kao što su Prevlaka, Jadran, bokeljska mornarica…Ako gledamo tom logikom da treba da bacimo dostojanstvo i da se kao kandidat rukovodimo samo sa time da neko od 27 zemalja može negdje nešto da blokira i da mi sve bezuslovno prihvatamo i ponašamo se kako neko hoće, a što nema veze sa procesom evropskih integracija i našom agendom na tom putu onda se postavlja pitanje – jesmo li mi država, imamo li institucije, imamo li dostojanstvo“.

Koliko smo trpeljivi u tom odnosu i koliko je „naša ruka uvijek ispružena i spremni smo da, mimo diplomatske prakse, izbjegnemo diplomatske odgovore“, prema riječima Bečića, najbolje je vidljivo na primjeru ministra odbrane Hrvatske koji je, kako je istakao, daleko od dobre diplomatske prakse prvo postavio sliku broda Jadran u svom kabinetu, zatim u toku posjete Crne Gori otkazao posjetu domaćinu ministru, samo zato što je kolega Krapović odgovorio u jednoj emisiji na  pitanje novinara o brodu Jadran isto što i svi prethodni ministru, a na kraju nakon posjete Kotoru na društvenoj mreži postavio citat Alojzija Stepinca: „Svaki kamen u Boki Kotorskoj govori hrvatski“.

„I sve smo istrpjeli i pokazali širinu, pokazali spremnost da imamo dobre dobrosusjedske odnose, da se ispomažemo i da ne reagujemo“.

Upitao je zbog čega se susjedi ne bave onima koji su predvodili ratne juriše, huškali na tu susjednu državu, i kako se oni nijesu tada našli na listi.

„Smatram da oni koji su u svom djelovanju i postupanju nekad ubjeđivali mlade ljude i građane Crne Gore da treba mrzjeti šah zbog šahovnice,  da je napad na Dubrovnik opravdan i svrsishodan, da su ponosni što stoje rame uz rame  sa Miloševićem u odbrani tekovina revolucije, da oni nijesu bili doprinos jačanju ni građanskog karaktera Crne Gore, ni sigurne budućnosti, niti odgovornog državničkog postupanja. Isto tako smatram da doprinos dostojanstvu Crne Gore i evropskom putu nije bilo postupanje koje je dovelo do toga da naši međunarodni partneri nas karakterišu u svojim izvještajima prije par godina kao zemlju endemske krupcije, zemlju u kojoj imamo opšte demokratsko nazadovanje, zemlju koja je stagnirala po mnogo čemu“, riječi su potpredsjednika Bečića.

Najlošije od svega je, kako je kazao tokom predavanja koje je održao na REACT-u, što je stvaran sistem u kojem su narkokarteli uspostavili jaku vezu sa državom, u kojoj „smo na najodgovornijim funkcijama u državi, u sudstvu, tužilaštvu i bezbjedonosnom sektoru, imali ljude koji su, po riječima tužilaštva i po potvrdjenim optužnicama od nadležnih sudova, bili oni koji su bili u čvrstoj vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom“.

„Smatram to najvećom izdajom Crne Gore, najvećim nepatriotskim ponašanjem i najvećim urušavanjem evropskog puta“, kategoričan je bio Bečić.

Ponosan je na ono što su uradili za ovo devet mjeseci, jer su morali napraviti mnogo koraka, raditi danonoćno, povući mnoge poteze, kako bi od blokade puta u EU i to u dužem vremenskom intervalu, postigli takve rezultate i prešli najvažniju stepenicu u procesu pristupanja,a to je Ibar.

Smatra da je gorući problem, ne samo crnogorskog društva, nego i regiona, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jer je riječ o „pošasti koja razara institucije i uzima budućnost i generacijama koje dolaze i zemljama“.

„Patriotizam leži u jakim institucijama. Svi smo politički prolazni, ali institucije moraju da se čuvaju i unaprjeđuju. Jake institucije koje su iznad dnevnih politika su najbolji odgovor na sve izazove“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Na tom putu je važno imati, kako je kazao, nekorumpirane javne funkcionere, ekonomski snažne i nezavisne građane i čuvanje građanskog karaktera Crne Gore.

Veoma je zadovoljan rezultatima koje su u proteklih devet mjeseci postigli u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Imamo dobru saradnju unutar bezbjednosnog sektora, odličnu saradnju sa tužilaštvima, povjerenje koje smo uspostavili sa našim međunarodnim partnerima. Kada imate takav zdrav odnos i povjerenje na međunarodnom nivou, kada naši profesionalci osjećaju podršku i zaštitu države, onda ni rezultati ne mogu izostati“, istakao je Bečić i dodao da se nije lako boriti sa teškim nasljeđem na tom polju, ali da u tome uspjevaju i da niko ne smije biti jače od države

„Transparentnost je najbolji lijek za razne pošasti i razne dubioze našeg društva. Kada podignete, transparentnost onda podižete i odgovornost“, poručio je.

Istakao je ponos što je predsjednik partije koja je za deset godina izgradila koalicione odnose sa praktično svim manjinskim partijama u Crnoj Gori, i da su različitosti najveće bogatstvo Crne Gore.

foto: REACT

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA