Bečić: Nepravda učinjena 2007. kada srpski jezik nije tretiran jednako kao crnogorski

Drago mi je što su rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država, i nadam se da će svi izvući poruke iz ovih rezultata koji nam šalju poruku da smo usmjereni jedni na druge i da treba da izađemo zajedno iz kandži balkanskog primitivizma i prebrojavanja, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

Rezultati popisa govori i da niko nije bolji ili gori jer se smatra ili osjeća nacionalno, vjerski ili jezički na bilo koji način.

„Ono što mi je drago da smo svjedočili slobodnom popisu, u kom niko niti je nagrađen niti kažnjen zbog svog osjećanja, što smo svjedočili najdemokratskijem popisu u istoriji Crne Gore“, kazao je Bečić.

On je kazao da je i ranije tvrdio da se ništa značajnije neće promijeniti rezultatima popisa.

On je smatrao da je učinjena nepravda 2007. godine da srpski jezik nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski.

„Mislim da su to potvrdili popisi i 2011. i 2023. godine“, rekao je on.

Komentarišući ishod lokalnih izbora u Kotoru i Podgorici, Bečić je kazao da je zadovoljan izbornim rezultatom.

Ljetos su, podsjeća, pozivali naše kolege da se ne skraćuje mandat i da se ne ide u nove izbore, govoreći da su građani Podgorice umorni od novih izbora, te da se mala izlaznost dala pretpostaviti.

„Oni koji su izazvali izbore sa 11 imali su pad na 6 mandata, mi smo pojačali za dva mandata i ZBPG za neki mandat… Ništa se značajnije nije promijenilo. Mi smo saopštili te večeri i stav je poznat – ko god želi da se drži nasljeđa 30. avgusta i demokratakih principa tu smo spremni da na tim principa konstituišemo vlast. Zapisali smo, jedini, da nećemo konstituisati vlast sa DPS-om, imamo sa ove strane koja je na ovim principima 30. avgusta više nego dovoljan broj poslanika, vidjećemo šta će biti odgovor kolega“, kazao je Bečić.

Oni su, ponavlja, dali odgovor – neće sa DPS-om i poštuju demokratske principe.

Zvanični pregovori još nisu počeli jer se čeka zvaničan odgovor Ustavnog suda, i proglašavanje konačnih rezultata izbora, nakon čega će, pretpostavlja se, početi takve aktivnosti. 

Nije, kaže, razgovorao sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, nakon podgoričkih izbora. 

„Jedan sam od rijetkih koji se nikada nije umiješao u unutrašnja pitanja bilo koje države“

Komentarišući odnose sa Hrvatskom i to što ga je ta zemlja proglasila personom non-grata, Bečić je kazao da sa tom zemljom već 20 godina imamo otvorena pitanje Prevlake, Jadrana i slično. Kaže da je vrlo ponosan što je jedan od rijetkih na crnogorskoj političkoj sceni koji se nikada nije umiješao u unutrašnja pitanja Hrvatske, Srbije, Albanije, niti jedne druge države. 

„Blokada, stagnacija, opstrukcija, po meni nije demokratska vrijednost… Šta je evropska vrijednost? Vi ste kandidat za članstvo,  promijenili smo vam metodologiju u toku trajanja procesa, ali smo mi rekli okej, ajde da rješavamo najteža pitanja, ajde da zatvaramo 23 i 24 poglavlje, da dobijemo IBAR… Mislim da će nas neko vrednovati na bazi rezultata, i da nije bilo ovih pitanja“, rekao je Bečić. 

Ako je neko u Vladi po njima u krivu, Bečić poručuje da treba da izađu i kažu da brod Jadran nije u vlasništvu države Crne Gore. 

„Ili neka izađu i kažu za Prevlaku slično, i tako dalje… ne čujete ih. Čujete samo more manipulacija“, rekao je on. 

Kaže da je vrlo ponosan što je jedan od rijetkih na crnogorskoj političkoj sceni koji se nikada nije umiješao u unutrašnja pitanja Hrvatske, Srbije, Albanije, niti jedne druge države, niti ih je negativno kvalifikovao. 

„Tako da bi bilo dobro da svi prate te puteve. Ponosan sam što je partija koju vodim gotovo jedina koja je glasala za osudu genocida u Srebrenici, Pivi i Velici i Jasenovcu. Ne dijelimo žrtve već uvijek imamo principijalan stav“, kaže Bečić, dodajući da je uvijek spreman da „brani dostojanstvo Crne Gore i da ne savija kičmu pred bilo kim“. 

On je kazao da neko ko je govorio da „mrzi šah zbog šahovnice“, da je napad na Dubrovnik „opravdan“, te neki za koje SDT kaže da „postoji osnov sumnje za vršenje krivičnih djela na teritoriji ratnih zločina na bazi dokaza iz Hrtvatske“, nisu ni bili blizu određenih lista. 

„To je stvarno jedna pouka i poruka“, rekao je Bečić, dodajući da je mislio da bivšeg premijera i predsjednika države Mila Đukanovića, te bivšeg GST-a Milivoja Katnića. 

„Na svakom koraku smo pokazivali i pokazujemo da želimo dobre odnose sa našim susjedima. Znate koliko smo puta istrpjeli nešto što je zavrjeđivalo oštru diplomatsku reakciju. Ministar odbrane Hrvatske koji je na to mjesto došao u decembru prošle godine, jedno od prvih poteza mu je bio da unese maketu broda Jadran u svoj kabinet. Nismo odreagovali“, rekao je Bečić, između ostalog. 

Zaključuje da je vrijeme majstorsko rešeto, a Crnu Goru, ako ovako nastavi sa rezultatima, niko neće zaustaviti na evropskom putu. 

Bečić u Bečić u „Budimo budni – pitajte Vladu“ (Foto: TVCG)

Lazarević kadrovski izbor Mila Đukanovića

Bečić je kazao da predsjednik države, do ovog trenutka, još nije uvažio realnost, time što se ni dva mjeseca kako je ministar odbrane predložio razrješenje načenika generštaba Zorana Lazarevića. 

„A realnost je da načelnik generalštaba koji je kadrovski izbor Mila Đukanovića“, rekao je on. Ističe da je Lazarević ispunio uslove za penziju. 

„Prije dvije godine je napunio 50 godina života i 40 godina staža. Pored toga imate pravo ministra koji nosi odgovornost, koji je na čelu piramide, dva člana Savjeta koji su to podržali, i ono što se vidjeli ne doprinosu postupanju sa takve pozicije i ne doprinosi ni povjerenju ni koordinaciji ni reformskim procesima, i svemu onome što treba da bude naša misija i zadatak“, rekao je Bečić. 

Poručuje da svi moraju dati doprinos da se uspostavi potreban nivo povjerenja i koordinacija najvažnijim pozicijama unutar odbrane.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o vojnom državljanstvu, Bečić ističe da je pitanje državljanstva u svakoj državi osjetljivo pitanje i zahtijeva senzitivan prinstup i transparentnost. 

„Svaki naš potez, posebno o ovako važnim pitanjima koje veoma interesuju naše evropske partnere, jer smo mi sjutra kapija EU, zahtijevaju da imamo punu usklađenost sa evropskom praksom i sa evropskom komisijom, tako da ja sa jedne strane imam puno razumijevanje za potrebu naših ljudi koji žele jaču formalnu vezu sa matičnom državom, a sa druge strane, rješenje koje bi bilo pozitivan odgovor mora biti u skladu sa Ustavom Crne Gore i njime se mora onemogućiti bilo kakva sumnja za potencijalnim izbornim inžinjeringom“, rekao je on. 

Ističe da je jedan od prvih koji je podržao Evropu sad 1 i Evropu sad 2. 

Odgovorajući na pitanje kako gleda na kritike da je ovo najbrojnija Vlada, Bečić kaže da ova vlast ima najveću podršku u ovom parlamentu, a to znači da je podržava najveći broj poslanika i političkih partija.

„I logično je iz te vizure da ima najveći broj ministarstava nego što je to bilo u prethodnom periodu“, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku. On je kazao da je pristalica disperzije, fokusa na odgovornost, manjeg obima nadležnosti koji se mogu postići i koji se mogu pratiti.

Bečić je kazao i da smatra da je zadovoljan rezultatima koje je ova Vlada postigla za 12 mjeseci.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA