Bajden čestitao Milatoviću: Ubrzati reforme na putu ka EU

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, uputio je predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću čestitku povodom imenovanja na tu fukciju.

“Čestitam Vam na izboru za predsjednika Crne Gore. Radujem se unapređivanju bliske saradnje naše dvije države, podršci Crnoj Gori na njenom putu integracije u Evropsku uniju, i proširenju naših sigurnosnih i ekonomskih veza”, naveo je Bajden.

On kaže da Milatović preuzima dužnost u trenutku velikih izazova, kada je surovi rat Rusije na Ukrajinu uzdrmao mir u Evropi.

“Posvećenost Crne Gore u pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći Ukrajini, javna osuda ruske agresije i usklađenost sa sankcijama EU ka Rusiji, kao i prihvatanje izbjeglica iz Ukrajine predstavljaju model solidarnosti i regionalnog liderstva”, naveo je Bajden u čestitki.

Doprinos Crne Gore u osnaživanju istočnog boka NATO-a pokazuje, kako kaže Bajden, posvećenost Crne Gore zemlje NATO savezu.

“Nastavak naše saradnje u susret izazovima koji su pred nama, osnaživanje veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa NATO saveznicima i evropskim partnerima je značajnije nego ikada do sada. Izbori u Crnoj Gori su još jednom pokazali da Vaši građani žele ulazak Crne Gore u Evropsku uniju kako bi obezbijedili bolju budućnost za svoju zemlju. Ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak kako biste ubrzali usvajanje i sprovođenje reformi neophodnih za članstvo u EU”, naveo je Bajden.

Sjedinjene Američke Države će, kako ističe Bajden, nastaviti da blisko sarađuju sa Milatovićem, dok država ide naprijed ka dostizanju ovog važnog cilja, i istovremeno jačate multietničku demokratiju.

“Spremni smo da pružimo podršku u jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i produbljivanju regionalne ekonomske i energetske saradnje. Radujem se nastavku bliskog partnerstva naše dvije države tokom Vašeg mandata i želim Vam sve najbolje sada kada preuzimate nove liderske obaveze”, zaključio je predsjednik SAD.

Izvor: RTCG

Foto: Guliver/Skupština/Služba predsjednika

NIKŠIĆ PROGNOZA