AŽ DPS Prijestonice: Kvote od 30 odsto su minumum, a ne maksimum ženskog učešća u političkom životu

Kvote od 30 odsto su minimum, a ne maksimum ženskog učešća u političkom životu, poručeno je na panel diskusiji Alijanse žena Prijestonice Demokratske partije socijalista (DPS) koja je organizovana na temu „Žene u politici: od aktivizma do političke moći“.

Učesnici panela, pored predsjednice Alijanse žena DPS Crne Gore, Drite Llolle, i predsjednika Odbora Prijestonice Cetinje, Oskara Hutera, bile su članice Izvršnog odbora i Političkog savjeta Alijanse žena DPS Prijestonice Cetinje.

„Položaj žene u našem društvu se izmijenio na bolje, ali i dalje, posebno kada govorimo o politici i učešću žena u procesima donošenja odluka žene su na margini. Politički uticaj i moć ostaju muškarcima, dok se žene uglavnom zadržavaju u političkom aktivizmu“, kazala je Dejana Dizdar, predsjednica Alijanse žena DPS Prijestonice Cetinje.

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore, Drita Llolla, posebno je istakla doprinos članica Alijanse žena dobrom izbornom rezultatu Demokratske partije socijalista u Prijestonici tokom predsjedničkih izbora.

„Kroz ravnopravno učešće u radu sa muškim kolegama i uspješni politički aktivizam u zajednici, žene Prijestonice su dale primjer, kako u izazovnim okolnostima je moguće stvoriti novu vrijednosti. Važno je da ovu vrijednost zajedno dalje razvijamo kroz veću zastupljenost na mjestima odlučivanja i veće uključivanje u procesu kreiranja politika“, navela je Llolla.

Predsjednik Odbora DPS Prijestonice Cetinje Oskar Huter smatra da bi dobrim primjerima morali uticati na ohrabrivanje i osvješćivanje žena da u većoj mjeri participiraju u političkim procesima, više budu zastupljene i budu aktivnije u procesima donošenja odluka.

Kazao je da se time negira tradicionalno shvatanje rodnih razlika i stereotipa tradicionalne patrijahalne crnogorske kulture.

Na kraju je konstatovano da zakonom obavezujuće kvote moraju da postoje kao neophodni minimum, da treba priotizirati kvalitet koji žene nesporno posjeduju, kao i da zakonski minimum nikako ne smije da bude i maksimum ženskog učešća u politici.

Foto: DPS

NIKŠIĆ PROGNOZA