Atlantski savez: Žalimo što Spajić nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori

Atlantski savez Crne Gore, organizator „To Be Secure Foruma“ (2BS Forum) u Budvi, saopštio je da im je žao što premijer Milojko Spajić nije prepoznao značaj tog događaja kao prestižne regionalne platforme za razmjenu mišljenja o ključnim globalnim i regionalnim izazovima, a posebno što nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori.

Oni su reagovali na današnju izjavu predsjednika Vlade, koji je prokomentarisao organizaciju događaja za koji je Vlada izdvojila 50.000 eura, rekavši da su zabrinuti zbog načina trošenja novca poreskih obveznika, odnosno da li je taj događaj postigao ciljeve i ispunio očekivanja stručne javnosti.

„2BS Forum je četrnaesti put zaredom pokazao da je najozbiljnija bezbjednosna konferencija u Jugoistočnoj Evropi, sa preko 400 učesnika iz više od 25 zemalja iz cijelog svijeta, među kojima su eminentni međunarodni profesori, eksperti, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, najviši predstavnici NATO i EU, koji su juče učestvovali u otvorenim diskusijama na teme bezbjednosti, vanjske politike i budućnosti regiona.

„Primarni cilj 2BS Foruma od osnivanja 2011. godine je konstruktivna razmjena ideja i rješenja za akutne probleme sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona, pa i Crna Gora.

„Zbog toga nam je žao što premijer Spajić nije prepoznao značaj 2BS Foruma kao prestižne regionalne platforme za razmjenu mišljenja o ključnim globalnim i regionalnim izazovima, a posebno nam je žao što nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori.

„Sa datumom održavanja Foruma i svim relevantnim detaljima premijer Spajić je upoznat na vrijeme, ali nažalost ni ove godine – kao nijedne prethodne od 2020. – nije našao vremena da prisustvuje. Njegovo učešće svakako bi bilo dragocjeno, jer bi omogućilo priliku za direktnu komunikaciju s relevantnim međunarodnim partnerima i stručnjacima iz različitih oblasti, ukrštanje argumenata i ideja.

„Sada već simptomatična premijerova odsutnost sa 2BS Foruma, te odsutnost dijela predstavnika Vlade koji bi trebalo da se bave ovim važnim temama, ukazuje na nedostatak volje za učestvovanje u razgovorima na najvišem nivou, što bilježi kontinuitet od 2020. godine i što svakako nije u interesu ni Crne Gore ni njenih građana.

„Organizatori Foruma će analizirati sve kritike kako bi konferenciju učinili još boljom i učvrstili njenu lidersku poziciju u ovom dijelu Evrope. Međutim, fokusiranost na to što je rečeno, a ne na to ko je rekao, kritiku čini kredibilnijom i konstruktivnijom, bez obzira da li je ona pozitivna ili negativna.

„2BS Forum će ostati mjesto gdje se otvaraju ključne teme, i umjesto izbjegavanja diskusije, vjerujemo da je odgovornost svih nas, a naročito najviših funkcionera, da učestvujemo u tim diskusijama i aktivno doprinosimo jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore.

„Naša vrata ostaju otvorena za sve koji su spremni za ozbiljan i zajednički rad na izazovima s kojima se suočavamo, i nadamo se da će gospodin Spajić na narednom 15. 2BS Forumu, u nekoj ulozi tu priliku iskoristiti. Samo kroz otvorenu komunikaciju možemo izgraditi bolju budućnost za našu zemlju“, navodi se u reagovanju.

Foto: Atlantski savez

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA