ASK uskoro o Đukanovićevoj milionski vrijednoj kolekciji satova

Agencija za sprječavanje korupcije uskoro će donijeti odluku o tome da li je bivši predsjednik Milo Đukanović povrijedio zakon neprijavljivanjem navodno milionski vrijedne kolekcije satova. Direktoprica ASK- a Jelena Perović kazala je Radiju Crne Gore da je dokazni postupak pri kraju. Kaže da institucija na čijem je čelu isključivo poštuje zakon i da nijesu tačne tvrdnje dijela NVO sektora da zatvaraju oči pred krupnim slučajevima korupcije. Potvrda kvaliteta njihog rada je, kaže, što su im sudovi preko 80 odsto odluka prihvatili i pokrenuli postupke.

U ovogodišnjem Izvještaju o napretku, kada je u pitanju borba protiv korupcije, Evropska komisija ocijenila je da je Crna Gora postigla ograničeni napredak. „Korupcija, uključujući korupciju na visokom nivou, ostaje pitanje koje izaziva zabrinutost i preovladava u mnogim oblastima, uključujući i državne strukture“, dio je izvještaja. Kako komentarišete ove ocjene i da li će one biti važna smjernica za poteze ASK-a?

Agencija za sprječavanje korupcije ostaje ključna crnogorska instistucija za promovisanje integriteta i sprječavanje korupcije – to su navodi iz Izvještaja o radu ASK-a. I pored toga, ukupno gledano, ocjene iz zvještaja su jako zabrinjavajuće za sve institucije sistema i za samo crnogorsko društvo. Dezinformacijama se pokušava skrenuti pažnja sa bitnih stvari i zamagljuje se suština šta je čija nadležnost i ko treba da rješava određena pitanja. Nažalost, čak i pojedini predstavnici NVO sektora su anveli određene rečenice kojih u izvještau nema, i zaista je sve to za brigu, a čini se da su nam poslali jasne putokaze šta treba da uradimo da bi naše društvo stalo na čvste noge.

Ocijenjeno je da Crna Gora nije u dovoljnoj mjeri unaprijedila svoj zakonodavni i strateški okvir za prevenciju i borbu protiv korupcije u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije, evropskim i međunarodnim standardima. Pod istragom je nekoliko istaknutih slučajeva korupcije. Možemo li do boljih rezultata?

Moram da istaknem da Crna Gora ima dobar zakonodavni okvir i da imamo visok stepen usklađenosti sa pravnim tekovinama EU. Na nama je da koristimo naša pravna sredstva i da se borimo protiv kriminala i korupcije. Borba protiv korupcije ne može počivati na borbi pojedinca pa bilo da je u pitanju institucija ili fizičko lice. Borba protiv korupcije zahtijeva sistemski odgovor svih u državi. Agencija za sprječavanje korupcije je spemna i daće svoj puni doprinos tom cilju.

Jedna od ocjena je i da su rezultati Agencije za sprječavanje korupcije kvantitativno poboljšani ali i da „treba dalje obezbijediti njegovu nezavisnost, odgovornost, nepristrasnost i proaktivnost”. Kako to komentarišete?

Mislim da je napisano sve onako kako već jeste. Treba dalje obezbijediti- što znači da to već imamo. Agencije koje se bave borbom protiv korupcije u Crnoj Gori, ali i u drugim zemljama, uvijek su pod velikim napadima i pritiscima i od strane vlasti i od određenih kriminalnih struktura kojima zadiremo u njihove interese. O kvalitetu rada i odluka ASK-.a govore i sudovi – u preko 80 odsto naših odluka, sudovi su pokrenuli postupke što je veliki uspjeh.

Upravni sud Crne Gore naložio je ASK-u, drugi put za dvije godine, da odluči po inicijativi MANS-a protiv bivšeg predsjednika Mila Đukanovića zbog neprijavljivanja navodno milionski vrijedne kolekcije satova. Najavili ste da će odluka biti donijeta u zakonskom roku…

Nakon što završimo dokazni postupak koji je pri samom kraju odluka će biti donijeta. Ovaj, ali i ostali slučajevi o kojima odlučuje ASK nijesu stvar nevladinih organizacija već pravnog sistema i pravnog poretka koji jasno i precizno određuje ko može biti stranka u postupku. Dakle, da bi neko bio starnka u postupku moraju biti povrijeđena njegova prava. U ovom slučaju stranke mogu biti samo Agencija i javni funkcioner o čijim pravima se odlučuje i niko treći. Pravni sistem ovakve stvari, gdje nečija prva nijesu povrijeđena, ne smije da dozvoli. Ovo jeste par predmeta i moguće da zbog toga nije zabrinjavajuće stanje, ali ja mislim da ne treba da pravimo presedane i da treba da poštujemo naše zakone. Prijava MANS-a bila je vrlo štura, bez ikakvih dokaza, pa će i u ovom slučaju ASK odlučiti poštujući zakon i na osnovu zakonom pribavljenih dokaza.

Kako komentarišete izjave dijela NVO sektora da „zatvarate“ oči pred krupnim slučajevima korupcije, a da se procesuiraju oni koji su se „o zakon jedva ogriješili“?

Zakon ne poznaje te termine i dio nevladinih organizacija samo pokušava da umanji značaj Agencije. Zakon ne prepozanje manje ili više. Prepoznaje da li ima kršenja ili ne. Da li je veći ili manji stepen kršenja zakona- ne mjeri Agencija po tom osnovu da li će pokrenuti postupak ili ne. Pokrenuli smo postupak gdje god smo vidjeli da postoji kršenje zakona i bez obzira na to o kom funkcioneru se radilo. Za sve što se tiče velikih koruptivnih afera, koje interesuju javnost i NVO, krivične prijave su pred tužilaštvima i to je adresa za odgovor.

Foto: Arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA