ASK: Postupamo po zakonu, o ustavnosti odlučuje Ustavni sud

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ponovo je poručila da predsjednici opština ne mogu u isto vrijeme da obavljaju funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore, te da onima koji su u sukobu interesa prijeti kazna do 2.000 eura.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj juče su predali Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o sprječavanju korupcije. Prijedlogom se zahtijeva tumačenje da li su članovi ovog Zakona u skladu sa Ustavom Crne Gore, prije svega sa principima koji se odnose na slobode građanina, prava i dužnosti izabranih poslanika, te jasnu nespojivost funkcija u slučajevima koje Ustav prepoznaje, kada je u pitanju nespojivost funkcije predsjednika Opštine i poslanika u Skupštini.

U Agenciji poručuju da postupaju po zakonu, a da o ustavnosti odlučuje Ustavni sud.

„Za kršenje Zakona o sprečavanju korupcije predviđena je kazna od 500 do 2.000 eura. Predsjednici opština ne mogu u isto vrijeme da obavljaju funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore“, kazali su u ASK-u za TV E.

Podsjećamo, prošle sedmice istekao je zakonski rok od 30 dana u kojem su poslanici novog saziva Skupštine bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od dvije funkcije koju obavljaju – javnu djelatnost ili poslaničku poziciju.

Stoga je ASK pokrenula postupke protiv crnogorskog premijera Dritana Abazovića i javnih funkcionera Filipa Adžića, Ane Novaković Đurović, Ervina Ibrahimovića, Admira Adrovića, Vladimira Jokovića, Dragoslava Šćekića, Nika Đeljošaja i Vladimira Martinovića zbog sumnje da su prekršili odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Foto: Opština Bar/Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA