ASK: Funkcije nespojive, poslanici da se odluče

Novo rukovodstvo Agencije za sprečavanje korupcije ocjenjuje da su funkcija poslanika i predsjednika opštine ili Skupštine opštine nespojive, i pozvalo javne funkcionere koji su u takvoj situaciji da se odreknu jedne pozicije. Tri su poslanika koja su po toj ocjeni u sukobu interesa. Ipak, svi smatraju da se zakon ne može retroaktivno sprovoditi. U ASK-u, svjesni toga, očekuju da se sporni zakon neće zloupotrebljavati i da će funkcioneri donijeti moralnu odluku.

Biti istovremeno poslanik i presjednik opštine ili Skupštine opštine nije moguće, zaključak je Agencije za sprečavanje korupcije. U Skupštini trenutno sjede tri poslanika koji pored te funkcije pokrivaju i čelne pozicije u Nikšiću i Baru.

„Imamo priličan broj odbornika i poslanika koji obavljaju neke druge funkcije koje su nespojive i koje nisu izgledale spojive i nisu trebale da budu spojive ni prije u prethodnom zakonu, ni u ovom zakonu“, ističe direktor Agencije Dušan Drakić.

Zato i poziv predsjednicima opština Nikšić i Bar Marku Kovačeviću i Dušanu Raičeviću i predsjedniku Skupštine opštine Bar Branislavu Neneziću da se odreknu jedne funkcije, iako su prethodno dobili mišljenje Agencije da nijesu u sukobu interesa.

Kovačević kaže da je u momentu kad je smatrao da krši zakon podnio ostavku na mjesto poslanika, ali je u martu dobio poziv da zamijeni kolegu u poslaničkim klupama. Novi zakon, kaže, nema retroaktivnosti.

„Ja ću da razmotrim ovu pravnu situaciju i vidjeću da zaštitim dignitet pozicije. ASK ne može da se igra s dignitetom poslanika niti mi snosimo krivicu zbog situacije u koju nas je ASK doveo“, kaže Kovačević.

Svjestan situacije i nove odredbe zakona, Drakić vjeruje da prethodno loše donijete odluke Agencije i zakon neće poremetiti ugled javnih funcionera i principa demokratije.

„Vjerujem da su to profesionalci, vjerujem da su to ljudi koji neće dozvoliti da neko loše ponašanje Agencije u prethodnom periodu koriste kao izgovor za obavljanje dvije ili više funkcija koje su nespojive“, smatra Drakić.

Zbog nespojivosti funkcija, Drakić kaže da ukoliko funkcioneri ne postupe po zahtjevu Agencije i ne odreknu se jedne funkcije, Agencija će pokrenuti postupak protiv njih iako su svjesni da su im ruke vezane.

„Ali smo tu dosta ograničeni upravo ovim stvarima što se reklo, koja sankcija je moguća da se izrekne u ovom slučaju kad mi primjenjujemo zakon koji ne može retroaktivno da se primjenjuje“, kaže Drakić.

Predsjednik opštine Bar trenutno nije u Crnoj Gori, i kako nam je kazao, odluku će donijeti sljedeće sedmice, dok Branislav Nenezić još ne želi da se oglašava.

Kovačević objašnjava da niko od njih nije kriv za novonastalu situaciju.

„Ja sam u onoj prilici kad sam mislio da postoji sukob interesa podnio ostavku, ali za ovu situaciju odgovoran je ASK i u odnosu na to ću i razmatrati dalje poteze“, kaže Kovačević.

Od tih poteza zavisiće i dalji koraci ASK-a, odakle najavljuju da je zakon već u fazi izmjena, jer trenutni sadrži mnogo nelogičnosti.

foto: RTCG screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA