Asanović: Ako deklaracija ne bude na dnevnom redu u četvrtak razmotrićemo dalje korake

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je za portal Pobjeda da očekuje da lokalni parlament, na čijem je čelu Luka Krstović iz Demokratske Crne Gore, na sjednici u četvrtak razmatra deklaraciju o povlačenju priznanja Kosova. U suprotnom, Klub odbornika koalicije „Za budućnost Zete“ (DNP-Nova) naknadno će odlučivati kako će se odnijeti prema ovom problemu.

Pobjeda je danas objavila saznanja da su se lokalni odbori koalicije DNP – Nova i Demokrata u Zeti sukobili zbog stavljanja na dnevni red deklaracije o povlačenju priznanja Kosova. Njihov izvor tvrdi da Krstović opstruiše proces od predaje inicijative, te da traži formalno pravne razloge kako je ne bi uvrstio u dnevni red.

Prema pisanju tog portala, lokalni odbori koalicije DNP-Nova i Demokrata u Zeti sukobili su se zbog stavljanja na dnevni red deklaracije o povlačenju priznanja Kosova.

Asanović, ipak, očekuje da predsjednik lokalnog parlamenta postupi po njihovom zahtjevu i da deklaracija bude pred odbornicima Zete krajem ove sedmice.

„Sjednica bi trebalo da bude održana u četvrtak. Očekujem da Skupština na dnevni red stavi deklaraciju o povlačenju priznanja Kosova. Pored te, na dnevnom redu će biti još nekoliko bitnih tačaka kao što su osnivanje Turističke organizacije, Komunalnog preduzeća… Ukoliko se o inicijativi ne bude raspravljalo na sljedećoj sjednici, Klub odbornika DNP-Nova će se kasnije odrediti prema tom postupku“, kazao je za taj portal Asanović.

On je rekao i da nema saznanja da je odbornik Nikola Rajović iz reda Demokrata, zbog neslaganja sa ovakvim stavom stranačke centrale, odlučio da napusti Odbornički klub i ubuduće djeluje kao nezavisni odbornik.

„To je pitanje za Demokratsku Crnu Goru“, poručio je Asanović.

Predsjedništvo DNP-a je na sjednici krajem aprila dalo punu podršku odluci odborničkog kluba „Za budućnost Zete“ predvođenog Demokratskim frontom da na narednoj sjednici Skupštine opštine Zeta donese Deklaraciju o poništenju i nevaženju odluke o priznavanju države Kosovo na teritoriji zetske opštine.

U Predsjedništvu DNP-a tada su kazali da očekuju da SO Zeta izglasa ovu Deklaraciju, te da to učine i druge opštine u kojima većinu čine stranke nekadašnje tridesetoavgustovske većine.

Skupština opštine Zeta broji 32 odbornička mjesta, od kojih većinu ima Demokratski front (16). Demokratska partija socijalista u SO Zeta ima osam, Demokrate sedam, a Socijalistička narodna partija jednog odbornika.

Demokrate se nijesu izjašnjavale o deklaraciji ali njihovi lideri u javnim nastupima podržavaju evropski i evroatlantski put Crne Gore i usklađenost sa politikom EU.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 17. februara 2008. godine u Skupštini.

Nezvanični spisak zemalja koje su priznale Kosovo broji 98 članica Ujedinjenih nacija. Odmah 2008. nezavisnost je priznala 51 zemlja, a narednih godina broj se uvećavao. Crna Gora je to učinila u oktobru 2008. godine.

Deklaracija o povlačenju priznanja Kosova od strane opština nema pravni već isključivo politički karakter imajući u vidu nadležnosti opština.

Izvor: Pobjeda/Dnevno

Foto: Youtube/Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA