Apel 28 NVO: Skupština da usvoji rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini

Dvadeset osam nevladinih organizacija uputilo je Skupštini apel za usvajanje rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

„Zbog trenutne humanitarne krize i genocida koji je u toku vrijeme je da odmah djelujemo bez odlaganja, zato pozivamo Skupštinu Crne Gore i njenog predsjednika Andriju Mandića da konačno stavi na dnevni red posljednju dugo čekanu tačku Predlog rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini sa 9. sjednice (Prvog redovnog /proljećnjeg/ zasjedanja). Svakodnevno svjedočimo porastu izraelskih zločina i sve većim brojem ubijenih Palestinaca, posebno djece i žena, prisilnom raseljavanju, izgladnjavanju i potpunoj destrukciji pojasa Gaze, tako i zločinima koji se dešavaju na Zapadnoj obali, posebno porastu nasilja izraelskih doseljenika, rušenja palestinskih domova, širenju izraelskih naselja i skrnavljanju svetih mjesta“, navodi se u saopštenju.

Dan za danom svjedočimo zločinima Izraela, koji predstavljaju grubo kršenje brojnih međunarodno pravnih akata, poput: Ženevskih konvencija i pripadajućih protokola, a naročito (Četvrte) Konvencije o zaštiti civila u vrijeme rata; Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, naročito u kontekstu člana 5 koji propisuje obavezu država da garantuje kažnjavanje počinilaca genocida u okviru svojeg pravnog sistema; UN konvencije o pravima djeteta“, dodaju.

NVO navode da je Izrael otvoreno odbio brojne rezolucije Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojima se poziva na momentalni prekid vatre i hitno omogućavanje ulaska humanitarne pomoći u Gazu.

„Izrael je prekršio brojne i druge međunarodne akata koji garantuju zaštitu osnovnih ljudskih prava, a koje su Crna Gora i Izrael ratifikovali i time se obavezali ne samo na njihovo poštovanje, već i promociju principa koji leže u osnovi međunarodnog prava“, piše u saopštenju.

Podsjećaju da je Međunarodni sud pravde prošle sedmice pozvao sve države da preispitataju svoje bilateralne odnose sa Izraelom, „kako bi osigurale da njihova politika ne pomaže u kontinuiranoj agresiji Izraela na palestinski narod, bilo direktno ili indirektno“.

„Međunarodni sud pravde je izraelsku okupaciju proglasio nezakonitom i odredio da se mora u potpunosti prekinuti i što je prije moguće. Međunarodni sud pravde konstatovao je da okupacija krši Povelju UN-a, ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, uključujući posebno zabranu rasne segregacije i aparthejda kao i da su sva izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonita i da se moraju demontirati, i da svi izraelski setleri moraju biti evakuisani. Međunarodni sud pravde je proglasio da izraelska nezakonita okupacija ne samo da narušava već i uništava pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje u svojoj zemlji, uključujući pravo na vlastitu državu“, ističe se u saopštenju

Nevladine organizacije su pozvale sve poslanike da usvoje ovu rezoluciju „shodno svim rezolucijama i međunarodnim konvencijama prema kojim se Crna Gora obavezala kao i odlukama i pozivima Međunarodnog suda pravde i drugih UN tijela“ i doprinese „zaustavljanju izraelskog genocidnog rata i sve teže humanitarne katastrofe u Palestini“.

Apel potpisuju: Građanska alijansa, NVU Djeca Crne Gore, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Udruženja roditelja „Oaza“ Bijelo Polje, Centar za ženska prava, Podrška Crnogorskog ženskog lobija, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj, Udruženje hendikepiranih Srce, Nvo Prima, NVO CAREP, Asocijacija Spektra, Center for Sustainable Development and Cooperation, NVO Naša akcija, NVO Prima NVO Euromost, Udruženje raseljenih Roma i Egipćana Kosmeta u Crnoj Gori, NVU Staze, Udruženja za razvoj civilnog društva, NVO Punctum, NVU Arte Sano, NVO Opštinsko udruženje, NVO Zora, NVO Most kulture, NVO Ključ, Akcija za održivi razvoj – Oikos, Agencija za lokalnu demokratiju, Društvo crnogorsko palestinskog prijateljstva i SOS telefon Rožaje.

Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

NIKŠIĆ PROGNOZA