Andrijevica: Konačni rezultati izbora još nijesu objavljeni, čeka se mišljenje DIK-a

Opštinska izborna komisija (OIK) Andrijevica nije objavila konačne rezultate izbora u Službenom listu Crne Gore, što će za posljedicu morati da ima održavanje još jedne konstitutivne sjednice i verifikovanja mandata odbornicima, kao i pomjeranje rokova za izbor predsjednika SO i predsjdnika Opštine.

To je Portalu RTCG kazao Dragan Vukić (SNP) koji je bio koordinator te partije na lokalnim izborima održanim 2. juna.

„Mi smo sve provjerili, i u Službenom listu nema rješenja OIK Andrijevica o proglašenju konačnih rezultata izbora, a svi rokovi počinju od tog trenutka. Naš član u komisiji je danas pisao Državnoj izbornoj komisiji, i mi očekujemo da se oni već sjutra oglase i da im naloži da objave konačne rezultate u Službenom listu“, kazao je Vukić.

On je objasnio da je je Odbor povjerenika, valjda ne znajući za tu činjenicu, 4. jula održao konstitutivnu sjednicu i potvrdio mandate odbornicima.

„Prema tome, rok za izbor predsjednika SO i predsjednika Opštine bio je 4. avgust, ali se sada to sve sasvim sigurno dovodi u pitanje“, rekao je Vukić.

Član OIK Duško Stojanović potvrdio je Portalu RTCG da rješenje o konačnim rezultatima nije objavljeno u Službenom listu, što je, kako je objasnio, bila zakonska obaveza u roku od 15 dana od dana održavanja izbora.

„To je bila dužnost predsjednika i njegovog zamjenika. Ja sam sve provjerio i utvrdio da uopšte nisu Službenom listu poslali izvještaj o konačnim rezultatima“, rekao je Stojanović.

On je danas zbog toga Državnoj izbornoj komisiji (DIK) poslao Zahtjev za konstatovanje propusta OIK Andrijevica i davanje naloga za otklanjanje nepravilnosti, jer smatra da proglašenje rezultata bez objavljivanja u Službenom listu nema pravno dejstvo.

„Očekujemo odgovor DIK i mislim da će sigurno biti još jedne konstitutivne sjednice, kada se konačni rezultati oglase u Službenom listu, odnosno moraju se ponovo potvrditi mandati odbornika, i onda pomjeriti rokovi za određeno vrijeme“, objasnio je Stojanović.

Nakon duge političke krize koja je završena uvođenjem privremenih mjera i Odbora povjerenika, lokalni izbori u Andrijevici održani su 2. juna.

Na njima je učestvovalo osam listi, od koji je DPS osvojio devet mandata, koalicija SNP – Demokrate 8, Evropa sad 4, koalicija Za budućnost Andrijevice 3, koliko i građanska lista Za budućnost naše djece (3) i jedan Pokret za ujedinjenje Vasojevića.

O formiranju vlasti počeli su da pregovaraju SNP-Demokrate sa Evropom sad, koalicijom Za budućnost Andrijevice i građanskim listama, a neslaganja su se javila zbog činjenice da koalicija SNP – Demokrate insistira da se na mjestu predsjednika opštine nađe dosadašnji predsjednik Željko Ćulafić (SNP), sa čim se dvije građanske liste ne slažu.

Novi momenat u vezi sa neobjavljivanjem konačnih rezultata izbora u Službenom listu otvara mogućnost za produženje pregovora oko formiranja vlasti. Predsjednik OIK Vesko Vulević nije odgovarao na telefonske pozive Portala RTCG. 

Naslovna foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA