Na izborima u Andrijevici DPS najjači, ali će teško formirati većinu: Nema vlasti bez grupa građana

Vladajuće stranke na državnom nivou osvojile su zbirno najveći broj glasova i mandata na jučerašnjim lokalnim izborima u Andrijevici, ali će za formiranje vlasti morati da pregovaraju sa barem jednom od dvije građanske liste, koje će u parlamentu sa 30 mjesta imati četiri odbornika, pokazuju nezvanični rezultati iz štaba Demokrata.

Prema tim rezultatima, najviše glasova osvojila je Demokratska partija socijalista (DPS), 980 ili 35,32 odsto i 11 mandata, ali će im i u slučaju da se dogovore sa građanskim listama nedostajati još jedan odbornik.

izvor:Izborni štab Demokrate/SNP-autorka Jelena Bujišić

Lista Demokrata i SNP-a osvojila je 24,14 odsto (670 glasa) i osam mandata, Evropa sad 13,69 odsto (380 glasova) i četiri mandata, koalicija „Za budućnost Andrijevice“ (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) 10,95 odsto (304 glasa) i tri mandata, grupa građana „Za budućnost naše djece“ 8,94 odsto (248 glasova) i tri mandata, a grupa građana „Vasojevićki pokret“ 5,23 odsto (145 glasova) i imaće jednog odbornika.

Ujedinjena Crna Gora je dobila 51 glas odnosno 1,84 odsto i jedina od sedam lista nije ušla u lokalni parlament.

Za formiranje vlasti potrebna je većina od najmanje 16 odbornika.

Biračko pravo u toj opštini imalo je 3.827 građana, koji su mogli da glasaju na 23 biračka mjesta. Prema podacima Opštinske izborne komisije (OIK) izlaznost je bila 71,61 odsto, što je manje u odnosu na lokalne izbore 2020. godine kada je bila 82 odsto.

Na lokalnim izborima 2020. učestvovale su tri liste, koalicija DPS/SD imala je 15 odbornika, Demokrate/Demos 3, a SNP/NSD sedam. U prethodnom sazivu, lokalni parlament imao je jedno mjesto više nego sada – 31, ali sada ima jedno manje zbog pada broja upisanih birača ispod 5000.

Da će pregovori o formiranju vlasti biti teški, nagovijestio je nosilac građanske liste „Za budućnost naše djece“ Ivan Radojević, rekavši da su se „nosili sa svim silama DPS-a i polugama koje su gradili godinama“, ali da su ih „napadali i iz Vlade“.

„Tokom tri dana smo doživjeli takve napade od Vlade Crne Gore, a u tim uslovima uzeli tri odbornika. Bez nas ništa neće moći da se uradi, ali ćemo imati velike uslove, mislimo da ih niko neće ispoštovati, te stoga mislimo da će se održati novi izbori „, poručio je Radojević i kazao da su u rangu „jednog predsjednika Skupštine i jednog premijera“.

Stranke koje su vladale u Andrijevici do uvođenja prinudne uprave u martu, juče su osvojile pet mandata manje. Od tih glasova najveći dio je izgleda otišao dvijema listama grupe građana.

Lider DCG Aleksa Bečić kazao je da je zadovoljan rezultatom, da navija da se formira stabilna vlast, koju bi činili odbornici svih lista, osim DPS-a jer je, kako navodi, u prošlosti se dešavalo da kada sve zavisi od jednog odbornika često dolazilo do nestabilnosti.

„Svi ti ljudi koji su bili zajedno dugo godina i decenija do 30. avgusta (2020. godine) treba da sjednu za isti sto. Razumijemo ono što se dešavalo, i da je nekad bilo teških riječi, sve se to dešava u kampanji“, ocijenio je Bečić.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković rekao je sinoć novinarima da je za njih prihvatljiva saradnja sa svima osim sa DPS-om, a najprihvatljiviji su oni koji su sa njima na vlasti na državnom nivou.

Na pitanje da li će praviti posebne odborničke klubove ili zajednički sa Demokratama, Joković je kazao da će o tom razgovarati naknadno, ali da su oba scenarija za njih prihvatljiva.

Prema rasporedu na koalicionoj listi, Demokrate će imati dva, a SNP šest mandata.

DPS je osvojio oko 600 glasova manje nego na lokalnim izborima 2020. godine kada je bio u koaliciji sa Socijaldemokratama, ali blizu 400 glasova više nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, s tim što su izgubili četiri mandata u odnosu na dosadšanji saziv lokalnog parlamenta.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić saopštio je da je vrijeme za parlamentarne izbore jer je ta stranka osvojila „više glasova nego PES, Demokrate i SNP zajedno – partije koje čine Vladu“.

„Građani su poručili da žele da DPS vodi Andrijevicu. Bili smo blizu 12. mandata. Još jednom ćemo prebrojati glasove, i vidjeti koliko smo daleko do 12 mandata“, rekao je novinarima generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović, poručivši da se „DPS vraća na vlast u Andrijevici“. „Pobijedio je građanski koncept“.

Nositeljka izborne liste PES-a Dragana Vučević kazala je da će PES biti oslonac buduće vlasti u Andrijevici. Vučević je 2016. godine bila na izbornoj listi DPS-a na lokalnim izborima u Andrijevici.

PES je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojio 558 glasova a sada je dobio za gotovo trećinu manje.

Koalicija Za budućnost Crne Gore na parlamentarnim izborima osvojila je 452 glasa a njena „imenjakinja“ juče u Andrijevici za trećinu manje, odnosno 304 glasa.

Kandidat za odbornika sa liste „Za budućnost Andrijevice“ Lazar Asanović kazao je da očekuje da će učestvovati u vlasti nakon izbora, te da se nada saradnji sa partijama pobjednicama parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

Na lokalnim izborima 2020. godine, lista DPS/SD osvojila je 1.626 glasova ili 15 mandata, Demokrate/Demos 310 glasova ili tri mandata i SNP/NSD 1.381 glas ili 13 mandata.

Vlast su formirali SND, NSD, Demokrate i Demos sa ukupno 16 mandata. Prošle godine je došlo do trvenja unutar vladajuće koalicije pa je Vlada, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave u martu uvela prinudnu upravu i od tada je Andrijevicom upravljao odbor povjerilaca.

U Andrijevici je grupa građana više mjeseci prošle godine sprečavala održavanje sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni predsjednika opštine Željka Ćulafića iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Bez većih nepravilnosti

Predsjednik Opštinske izborne komisije Veselin Vulević rekao je da juče nije bilo većih nepravilnosti koje bi mogle uticati na rezultat izbora, što je sinoć potvrdio i poslanik PES-a Darko Dragović.

Izborni dan je protekao mirno, a na izbornu krađu požalio se PES.

PES je tokom dana saopštio da DPS priprema izbornu krađu, te da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vulevića.

Tvrdili su da je Vulević grubo prekršio zakon, falsifikujući i zloupotrebljavajući svoj položaj.

„Svoje lično mišljenje je predstavio kao zvaničnu odluku Opštinske izborne komisije koja je kolektivni organ i odlučuje glasovima većine“, ističe se u saopštenju PES.

Iz te partije su dodali da je postupajući po njihovom hitnom prigovoru, Državna izborna komisija (DIK) usvojila prigovor, potvrđujući tako navode PES-a o nezakonitom postupanju predsjednika OIK Andrijevica.

Vulević je kazao da se radi o prigovoru koji je podnio SNP, a koji je odbio DIK.

Prigovor SNP-a odnosio se na zaključak OIK Andrijevica u kojem je navedeno da je nezakonit predlog o proširenju biračkih odbora jer su u prošireni sastav predložene osobe sa liste SNP-Demokrate.

DIK je prigovor odbio navodeći da OIK prilikom donošenja zaključka nije imao kvorum za rad i naložio OIK-u da u što kraćem roku razmotri predlog SNP-a.

foto:Boris Pejović-Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA