Američke sankcije na Zapadnom Balkanu važiće još godinu

Džo Bajden, predsjednik Sjedinjenih Država, produžio je za godinu dana uredbu o vanrednim mjerama za područje Zapadnog Balkana – koja važi do 26. juna 2024.

U objavi Bijele kuće navedeno je da strane koje ugrožavaju mir i napore u stabilizaciji Zapadnog Balkana predstavljaju prijetnju po američku spoljnu politiku.

“Potezi koji ugrožavaju mir i međunarodne napore u stabilizaciji stanja na Zapadnom Balkanu, uključujući nasilje i aktivnosti koje koče napredovanje ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, predstavljaju izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država”, precizirano je u saopštenju o produženju važenja uredbe.

Navedeno je i da je 26. juna 2001. uredbom pod brojem 13219 tadašnja administracija proglasila vanredne mjere na području Zapadnog Balkana – i to u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima.

To je, kako je ukazano, primijenjeno kao vid rješavanja prijetnji nacionalnoj i spoljnoj politici SAD-a.

Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke krajem prošle godine saopštila je da su nezakonitosti dvojice kontroverznih biznismena, sada pokojnog Branislava Brana Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića omogućile korupciju u Crnoj Gori, zbog čega su se našli na listi sankcija Sjedinjenih Država.

Obrazlažući odluku američkog Ministarstva finansija da im uvede sankcije, Rajnke je ocijenila da time američka Vlada podržava demokratske institucije u Crnoj Gori.

„Njihove nezakonite aktivnosti podrivaju demokratske institucije i otvaraju put malignom ruskom uticaju“, rekla je ona.

Američka Agencija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija je proširila listu sankcionisanih kompanija i pojedinaca sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti u korist Rusije, među kojima su dvije osobe iz Crne Gore.

Branislava Mićunovića je američki Stejt Dipartment označio vodećom ličnošću u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori još iz perioda bivše Jugoslavije.

„Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta, te je korumpirao i podrio nezavisnost crnogorskih nezavisnih institucija“, navodi se u dokumentu.

Za Miodraga Davidovića se, u odluci američkih vlasti, navodi, da je decenijama prao novac za kriminalne organizacije, jačajući svoj uticaj i učestvujući u švercu cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

„Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući njene napore da utiče na izborne rezultate“, navodi se.

Do sada su tri osobe iz Crne Gore na crnoj listi Ministarstva finansija SAD.

Osim Mićunovića i Davidovića, od pretprošle godine na listi je i Svetozar Marović nekadašnji visoki funkiconer Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Kako je tada saopšteno, na listi se našao zbog umiješanosti u korupciju, mito, pronevjeru javne imovine za ličnu korist.

Marović živi u Beogradu, a napustio je Crnu Goru kada je trebalo da počne izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Zvanična Srbija odbija da ga izruči Crnoj Gori.

Tokom sastanka ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića sa predstavnicima Službe za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) u SAD-u održanom krajem maja ove godine saopšteno je da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države (SAD), kroz zajedničku saradnju i analize, treba da rade na proširivanju crne liste osoba koja sprovode maligni uticaj.

Centralna tema sastanka, kako je tada saopšteno iz Ministarstva pravde, bila je jačanje saradnje crnogorskih i američkih institucija radi proširenja crne liste na oosbe koja sprovode maligni uticaj na Crnu Goru i destabilizuju institucije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, tema sastanka je bilo i efikasnije identifikovanje i suzbijanje tih aktivnosti i malignih spoljnjih uticaja, i omogućavanja pravnog okvira za potpunu primjenu americkih sankcija u crnogorskom sistemu a naglašena je važnost razmjene podataka i dokaza između crnogorskih institucija i OFAC-a.

Milović je, kako je saopšteno, istakao spremnost Crne Gore da aktivno učestvuje u identifikaciji i targetiranju organizacija i pojedinaca koje učestvuju u destabilizaciji i podrivanju Crne Gore.

On je istakao spremnost Crne Gore da pruži neophodne informacije kako bi se efikasno suzbile te aktivnosti, čime se doprinosi zajedničkim naporima u očuvanju bezbjednosti.

„Istaknuto je da kroz zajedničku saradnju i analize treba raditi na proširivanju crne liste lica koja sprovode maligni uticaj“, navedeno je u saopštenju.

To će, kako se dodaje, rezultirati blokadom bankovnih računa i osnivanja kompanija povezanih sa tim osobama, čime će se dodatno otežati njihovo djelovanje i umanjiti prijetnje po stabilnost Crne Gore.

„Na taj način će se omogućiti efikasnija borba protiv ilegalnih aktivnosti koje podrivaju političko-bezbjednosni, ekonomski i društveni sistem Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o perspektivi obuka crnogorskog kadra od strane OFAC-a, kao i o mogućnosti postavljanja OFAC-ovih oficira za vezu u Crnoj Gori.

Ti koraci bi, kako je naglasio Milović, značajno ojačali operativne kapacitete crnogorskih institucija, omogućili bržu i efikasniju razmjenu informacija i unaprijedili sposobnost Crne Gore da se suoči sa globalnim prijetnjama.

U saopštenju se navodi da je Milović imao priliku da se detaljno upozna sa radom OFAC-a, institucije koja je, kako se dodaje, od suštinskog značaja za sprovođenje američkih sankcija i finansijskih kontrola u cilju zaštite nacionalne sigurnosti i spoljnopolitičkih ciljeva SAD-a.

„Saradnja između Crne Gore i OFAC-a predstavlja ključni korak ka jačanju međunarodnih napora u borbi protiv kriminala i zaštiti nacionalne sigurnosti, te će dodatno osnažiti kapacitete crnogorskih institucija u očuvanju stabilnosti zemlje“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto: Screenshot/Twitter

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA